Testiranje Goodyear guma u svemiru

Testiranje Goodyear guma u svemiru

Materijal koji se upotrebljava pri izradi guma Goodyear će testirati na Međunarodnoj svemirskoj postaji

Gume koje prikupljaju različite korisne podatke
Što učiniti kad guma zapliva na kiši?
Ljeti na put s ljetnim, a ne zimskim gumama

Zanimljiv test napravit će Goodyear u svemiru – znanstvenici će u okolini mikrogravitacije proučavati stvaranje čestica silike te time istražiti utjecaj upotrebe jedinstvenih oblika silike na povećanje izdržljivosti guma.

Stečeno znanje Goodyearovim znanstvenicima i inženjerima donijet će dodatne spoznaje za daljnji razvoj i povećanje izdržljivosti guma za osobna vozila. Na taj način Goodyear Tire & Rubber Company najavljuje povratak u svemir gdje će u američkom nacionalnom laboratoriju koji djeluje na Međunarodnoj svemirskoj postaji (International Space Station, ISS) testirati sastavne dijelove svojih guma.

Goodyearova oprema za eksperiment otputovat će prema Međunarodnoj svemirskoj postaji najvjerojatnije 21. srpnja na svemirskoj letjelici SpaceX CRS-18. Astronauti će u svemiru provesti testiranje sa silikom istodobno s Goodyearovim znanstvenicima u njihovim internim laboratorijima, a rezultati će biti poznati nakon povratka i tada će inženjeri usporediti ishode obaju testiranja.

Goodyear se u svemir vraća gotovo točno pedeset godina nakon što je 1969. godine svemirskoj letjelici Apollo 11 u njezinoj misiji na Mjesec osigurao izuzetno važne proizvode. Sudjelovali su u pripremama za lansiranje – Goodyearove kočnice pomogle su da se rakete pravilno namjeste na lansirne površine, njihov sustav u motorima olakšao je kruženje plinova, a u tvrtki je izrađen i prozorski okvir komandnoga modula i ploča na kojoj su bili ugrađeni instrumenti za pristajanje.

Goodyear je ujedno pridonio povratku: kad se Apollo 11 nakon povratka na Zemlju spustio u ocean, plutajuće vreće koje je napravio Goodyear držale su kapsulu s astronautima u uspravnome položaju, a gumama su opremili kolica za prijevoz opreme i uzoraka Mjesečeve površine.

Prilikom najave testiranja Goodyearov direktor za tehnologiju Chris Helsel izjavio je kako je tadašnje istraživanje svemira potaklo brojne inovacije te da su u Goodyearu jako ponosni što su bili dio priče koju će sada nastaviti testiranjem u okolini mikrogravitacije.

KOMENTARI