Što učiniti ako vam se zapali električni automobil?

Što učiniti ako vam se zapali električni automobil?

Donosimo nekoliko bitnih savjeta ukoliko vozite ili planirate kupiti električno vozilo

Predstavljena je prva električna Cupra: Born nudi snagu do 231 KS i do 540 km dosega
Potpuno električni Jaguar F-Type
ZhiDou je nova električna marka u Hrvatskoj

Ukoliko električno vozilo ne koristite u skladu s uputama, posljedice mogu biti opasnost od požara teških ozljeda ili pak strujnog udara iz sustava s 400 V. Stoga nikada nemojte dodirivati narančaste kabele koji su vidljivi unutar vozila ili izvan samog vozila.

Dogodi li vam se nesreća s vozilom ili udarac u podvozje vozila, posljedica može biti oštećenje strujnog kruga ili pak pogonskog akumulatora jer se kod većine električnih automobila baterije nalaze u podnici, ispod sjedala putnika. Na taj se način bolje iskorištava prostor, a istovremeno je i težište vozila niže. Nemojte ništa sami raditi nego pozovite ovlaštenog predstavnika servisa.

U slučaju da se baterija teže ošteti može doći do curenja tekućine. Nikada nemojte dodirivati tu tekućinu, a u slučaju da je tekućina ipak došla u kontakt s vašim tijelom odmah isperite mjesto kontakta korištenjem veće količine vode. Obavezno zatražite liječničku pomoć u što kraćem roku.

Dođe li do požara na električnom vozilu odmah napustite vozilo, bez čekanja te kontaktirajte hitne službe naglašavajući pritom da se radi o električnom vozilu. Ukoliko krenete u samostalno gašenje požara, smijete upotrebljavati samo sredstva za gašenje ABC ili BC koja su dopuštena za upotrebu u električnim požarima. Ni u kojem slučaju ne upotrebljavajte vodu niti druga sredstva za gašenje požara.

Kako prati električno vozilo?

Nikada nemojte prati motorni prostor, pazite da vodu ne donosite direktno na priključak za punjenje, a s mlazom nemojte pristupati niti bateriji jer se time može oštetiti strujni krug. Također, vrlo je bitno da nikada ne perete vozilo dok se baterija puni jer postoji opasnost od strujnog udara.

KOMENTARI