Stiže električni SUV iz Honde: e:Ny1

Stiže električni SUV iz Honde: e:Ny1

Drugi električni model Honde na europskom tržištu je model e:Ny1, a riječ je o modelu koji je dizajnerske smjernice preuzeo s modela HR-V.

A sada nešto potpuno drugačije iz Toyote: C+WALK T je baterijsko električno vozilo na tri kotača
Kineskoj tvrtki Beijing Estech Technology propao plan kopije originalnog Minija
ELEN ukida višu i nižu tarifu punjenja, a po ljeti skuplje punjenje na autocestama

Honda je ovih dana bila vrlo aktivna, barem za europsko tržište, pa je uz potpuno novi CR-V i ZR-V, predstavila i svoj drugi potpuno električni model za europsko tržište. Izgleda kako ni Honda nije baš inspirativna s nazivima, pa se tako ime novog modela e:Ny1. Pritom smo se odmah sjetili Toyote i njenog električnog SUV modela kojemu je ime bZ4x.

A ako vam je već na prvu riječ o poznatom dizajnu, niste pogriješili. Naime, model e:Ny1 se uvelike temelji na dizajnu modela HR-V, a razlike su tek u detaljima, prvenstveno u detaljima branika, a električni model nema klasičnu masku motor, koja mu nije ni potrebna.

U unutrašnjosti je priča ipak malo drugačija, pa je od modela HR-V preuzeta tek osnova, dok novi model e:Ny1 dobiva novu digitalnu instrument ploču, a upečatljiv je i novi središnji multimedijski zaslon dijagonale 15,1 inča, koji je postavljen okomito i podijeljen je u nekoliko dijelova. Šteta je samo što se klimatizacija podešava putem zaslona, no dobro je što je najdonji dio zaslona rezerviran samo za podešavanje. Kako će to izgledati u praksi, budemo vidjeli.

e:Ny1 je postavljen na novorazvijenu e: N Architecture F platformu, a pokreće ga elektromotor koji razvija maksimalnu snagu od 150 kW/204 KS i pritom nudi 310 Nm okretnog momenta. Motor je kombiniran s li-ion baterijom kapaciteta 68,8 kWh koja prema WLTP-u nudi autonomiju do 412 km. Podržano je i brzo punjenje, pa se baterija može od 10 % do 80 % kapaciteta napuniti za 45 minuta.

Potpuno novi e:Ny1 se na tržištu očekuje do kraja ove godine, a cijene će biti objavljene naknadno.

KOMENTARI