67 godina Fiata 500

67 godina Fiata 500

Prva generacija Fiata 500 je predstavljena 4. srpnja 1957. godine, a od tada je postao dio povijesti s prodanih preko 7,5 milijuna primjeraka.

Fiat će do 2030. godine u ponudi imati samo električne modele
Novi Fiat 500 je veći i dolazi samo s električnim pogonom
Najviše se traži Octavia, a na vrhu su još i Tiguan i Fiat 500

Kao Fiatova tradicija, 4. srpnja uvijek je bio značajan datum koji obilježava rođenje kultnog Fiata 500. Ovo istinski talijansko remek-djelo kataliziralo je motorizaciju Europe 1950-ih i utjelovilo je čisti talijanski genij i bit La Dolce Vita za proteklih 67 godina. Fiat 500 dizajnirao je Dante Giacosa kao kompaktno, pristupačno vozilo za široke mase i brzo je postao kamen temeljac poslijeratnog gospodarskog oporavka Italije. Giacosin dizajn brzo je stekao priznanje, učvrstivši automobil i njegovu estetiku kao utjelovljenje kulturne ikoničnosti i talijanske kreativnosti. Danas je ovo naslijeđe nepromijenjeno.

Kao što je proslavljeno u videu “Buon Compleanno 500!”, čak i bez logotipa, imena, zastave ili bilo kojeg drugog obilježja za identifikaciju, Fiat 500 odmah je prepoznatljiv. Njegov ikonski dizajn i postojani duh La Dolce Vita mogli bi zapravo proizaći samo iz talijanske domišljatosti i Fiatove vještine izrade, budući da nastavlja donositi radost entuzijastima diljem svijeta i simbolizirati bezvremensku bit talijanske kreativnosti.

Tijekom proteklih 67 godina, Fiat 500 su oblikovale različite osobnosti njegove tri generacije. Prva generacija, tijekom 1960-ih, omogućila je mobilnost i slobodu, postala istinski kulturni fenomen i etablirala se kao voljeni brend. S drugom generacijom lansiranom 2007. godine, Fiat 500 je postao modna ikona stila koja je osvojila svijet. Godine 2020., s modelom 500e, predstavljena je treća generacija, revolucionirajući održivu urbanu mobilnost svojom mješavinom šarma, inovacije i napredne tehnologije.

Od svog debija 1957. godine, više od 7,5 milijuna Fiata 500 prodano je diljem svijeta, učvršćujući svoj status kultnog vozila koje je urezano u kolektivnu maštu generacija vozača različitih dobi, ukusa i nacionalnosti. Tajna njegovog globalnog uspjeha leži u njegovom kontinuiranom razvoju dok ostaje vjeran svom temeljnom identitetu. Ovu predanost ilustriraju brojna posebna izdanja uvedena tijekom godina, od kojih je svako pridonijelo njegovoj trajnoj privlačnosti i kulturnom značaju.

Kako se obljetnica odvija, Fiat nastavlja s ponosom predstavljati Italiju diljem svijeta. Nadolazeći Fiat 500 Ibrida, koji bi trebao biti pušten u prodaju između kraja 2025. i početka 2026., zapravo će se proizvoditi u poznatoj tvornici Mirafiori u Torinu, Italija. Ovaj hibridni model nadopunit će vrlo hvaljeni Fiat 500e, koji je također pomno razvijen, projektiran i dizajniran u Mirafiori. Trenutno je 500e dostupan globalno, prodaje se u svim regijama u 48 zemalja, vodeći je u BEV A-segmentu u Europi od lansiranja, 4 od 10 BEV gradskih automobila su Fiat 500e i zaradio je 43 međunarodne nagrade u 10 različitih zemalja.

KOMENTARI