223 km/h najveća je izmjerena prekoračena brzina tijekom prošlog vikenda

223 km/h najveća je izmjerena prekoračena brzina tijekom prošlog vikenda

Donosimo rezultate pojačane policijske kontrole prometa za prošli vikend koji je završio s čak pet smrtno stradalih osoba

Oprezno na doček Nove godine
Oprez za Martinje, policija će pojačano nadzirati promet
Predstavljamo aplikaciju Razmisli

U periodu od 31.05. do 02.06.2019. godine policijski službenici svih policijskih uprava utvrdili su ukupno 3.845 prekršaja, od čega izdvajamo:
– 305 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, najveća koncentracija alkohola u količini 3,81 g/kg izmjerena je na području PU Požeško-slavonske,
– 1.727 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, najveća prekoračena brzina izmjerena je na području PU Brodsko-posavske – 223 km/h,
– 405 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
– 220 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge i dr.

Pod utjecajem alkohola najviše su vozili vozači na području PU Zagrebačke, njih 54, dok je najmanje utvrđeno na području PU Požeško-slavonske, 3 takva prekršaja. Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine ponovo je PU Zagrebačka s 279 takvih prekršaja dok je najmanje utvrđeno u PU Međimurskoj, 3 prekršaja. Zagrepčani su zauzeli neslavno prvo mjesto i za nekorištenje sigurnosnog pojasa, kažnjeno je njih 71, a nisu se libili niti nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozila – 67 prekršaja.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili su vozači starosti od 31 do 40 godina (75 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 0,51 do 1,0 g/kg, što je i najčešće izmjerena koncentracija tijekom ove akcije.

Zatečeno je 25 osoba koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti“, a koje su počinile 28 teških prekršaja, od čega najviše:
– nedopuštena koncentracija alkohola – 8;
– upravljanje prije stjecanja prava – 9;
– upravljanje dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom – 6;
– upravljanje nedopuštenom brzinom kretanja – 4.
Iz tog su razloga četiri vozača zadržana u posebnim prostorijama do otrežnjenja, a protiv 10 vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

U razdoblju od 31.05. – 02.06.2019. na prometnicama Republike Hrvatske dogodilo se 58 prometnih nesreća s nastradalim osobama. U pet nesreća smrtno je stradalo pet osoba, jedna je zadobila teže, a devet lakše tjelesne ozljede. U ostalim nesrećama ozlijeđena su 64 sudionika.

KOMENTARI