Policija zabilježila na hrvatskim prometnicama: 240 km/h i koncentraciju alkohola od 3,68 g/kg

Policija zabilježila na hrvatskim prometnicama: 240 km/h i koncentraciju alkohola od 3,68 g/kg

Policijski službenici svih policijskih uprava proteklog vikenda od 17. - 19. svibnja 2019. godine utvrdili su ukupno 4.252 prekršaja

Jučer je čak 45 posto vozila na hrvatskim prometnicama bilo u prekršaju
24-satni policijski nadzor brzine vožnje na hrvatskim prometnicama
4684 prometna prekršaja tijekom vikenda, najviše prekršaja u Zagrebu

Dogodila se 71 prometna nesreća s nastradalim osobama, pri čemu su u dvije nesreće smrtno stradale dvije osobe. U ostalim nesrećama ozlijeđeno je 100 sudionika.

Policija je nastavila s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja: alkoholiziranost vozača, vožnju nedopuštenim brzinama kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa te nepropisnu uporabu mobitela.

U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge i dr.

Od ukupno 4.252 prekršaja izdvajamo:
– 361 prekršaj vožnje pod utjecajem alkohola, gdje je najveća izmjerena koncentracija alkohola u količini 3,68 g/kg izmjerena na području PU Istarske,
– 1.878 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je na području PU Zadarske – 240 km/h,
– 482 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
– 214 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU Splitsko-dalmatinske, njih 49, dok je najmanje utvrđeno na području PU Ličko-senjske, 6 takvih prekršaja. Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU Zagrebačka s 288 takvih prekršaja, dok je najmanje utvrđeno u PU Šibensko-kninskoj, 19 prekršaja. Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači na području PU Splitsko-dalmatinske, njih 108. Najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen je na području PU Zagrebačke, 53 takva prekršaja.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili su vozači starosti od 18 do 24 godina (90 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 0,51 do 1,0 g/kg, što je i najčešće izmjerena koncentracija tijekom ove akcije.

KOMENTARI