240 km/h izmjereno u PU brodsko-posavskoj

240 km/h izmjereno u PU brodsko-posavskoj

Kako se vozilo tijekom proteklog vikenda? Koliko je policija utvrdila prekršaja? Tko je popio najviše alkohola?

Predstavljamo aplikaciju Razmisli
223 km/h najveća je izmjerena prekoračena brzina tijekom prošlog vikenda
Oprez za Martinje, policija će pojačano nadzirati promet

Policijski službenici svih hrvatskih policijskih uprava proteklog su vikenda, od 21. – 23. lipnja 2019. godine, utvrdili ukupno 4.146 prekršaja. U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge i dr.

U razdoblju od 21.-23.06.2019. na prometnicama Republike Hrvatske dogodilo se 88 prometnih nesreća s nastradalim osobama. U dvije nesreće smrtno su stradale dvije osobe. U ostalim nesrećama ozlijeđeno je 110 sudionika.

Alkoholiziranost vozača, vožnja nedopuštenim brzinama kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa i nepropisna uporaba mobitela najteži su prekršaji koje je policija nadzirala te su utvrdili:
– 374 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, najveća koncentracija alkohola u količini od 3,75 g/kg izmjerena je na području PU karlovačke,
– 1809 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina od 240 km/h izmjerena je na području PU brodsko-posavske,
– 403 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
– 196 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU splitsko-dalmatinske, njih 65, dok je najmanje utvrđeno na području PU bjelovarsko-bilogorske i varaždinske, po 3 takva prekršaja. Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU zagrebačka s 385 takvih prekršaja, dok je najmanje utvrđeno u PU međimurskoj – 2. Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači na području PU osječko-baranjske, njih 58. Najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen je na području PU zagrebačke, 32 takva prekršaja.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili su vozači starosti od 31 do 40 godina (93 takva prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 0,51 do 1,0 g/kg, što je i najčešće izmjerena koncentracija tijekom ove akcije.

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega su zatečene 23 osobe koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti“, a koje su počinile 24 teška prekršaja, od čega najviše: nedopuštena koncentracija alkohola – 13; upravljanje prije stjecanja prava – 4; upravljanje dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom – 6; odbijanje ispitivanja alkoholiziranosti – 1. Iz tog razloga 10 vozača je zadržano u posebnim prostorijama do otrežnjenja, a protiv 15 vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

KOMENTARI