Oprez za Martinje, policija će pojačano nadzirati promet

Oprez za Martinje, policija će pojačano nadzirati promet

Prošle je godine 8,5 posto vozača tijekom Martinja bilo u alkoholiziranom stanju. Budite oprezni, policija će pojačano nadzirati promet

4684 prometna prekršaja tijekom vikenda, najviše prekršaja u Zagrebu
240 km/h izmjereno u PU brodsko-posavskoj
Predstavljamo aplikaciju Razmisli

Tijekom narodnog običaja krštenja mošta („Martinja“) i očekivano povećanog broja sudionika u cestovnom prometu koji su konzumirali alkoholna pića, policija će od 8. do 12. studenog 2019. svoje aktivnosti dodatno usmjeriti na sprječavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola kako bi se prevenirao broj prometnih nesreća i njihovih posljedica.

Uspostavit će se veći broj kontrolnih punktova čije će se lokacije češće mijenjati, a nadzor vozača provodit će se na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno iskazuju kao ugrožene u pogledu činjenja prometnih prekršaja i događanja prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola.

A kako je bilo prije godinu dana, tijekom Martinja 2018? Policija je kod najvećeg broja vozača mjerila koncentraciju alkohola u krvi od 0,5 do 1,0 g/kg. Na području Republike Hrvatske na vožnju pod utjecajem alkohola i droga ukupno je kontrolirano 8.456 vozača. Od tog broja, pod utjecajem alkohola zatečeno je 729 vozača, a 11 vozača je odbilo alkotestiranje.

Pet vozača je na preliminarnom testiranju na droge bilo pozitivno dok je 16 odbilo testiranje na droge. Najveći broj vozača koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola bio je u dobnoj skupini od 25 do 30 godina – 174 vozača, od 31 do 40 godina – 167 vozača te od 18 do 24 godine – 160 vozača. Najveći broj vozača imao je koncentraciju alkohola u rasponu od 0,5 do 1,0 g/kg – 344 vozača.

Ukoliko ćete ipak tijekom Martinja konzumirati alkohol, a na odredište idete svojim vozilom, ovo su savjeti koje bi bilo dobro poslušati:

– ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite; koristiti će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost,
– koristite javni prijevoz,
– koristite usluge taxi prijevoza jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije,
– ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag,
– zamolite nekoga trijeznog da vas odveze,
– ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića,
– vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu,
– u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste,
ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan.

Prema statističkim pokazateljima u deset mjeseci 2019. godine u prometnim nesrećama smrtno su stradale 242 osobe, od kojih su 124 osobe ili 51,2% poginule u nesrećama koje su se dogodile u dane vikenda.

Dominantan razlog smrtnog stradavanja u prometnim nesrećama koje se događaju vikendom su:
– upravljanje vozilom nepropisnom, znatno većom brzinom od dopuštene i
– kretanje brzinom neprimjerenom uvjetima na kolniku (kiša, mokar kolnik, zavoj, smanjena vidljivost, noć).

Prema vrstama radi se o slijetanju s kolnika i prelasku na suprotnu stranu kolnika te sudarima sa vozilima koja su dolazila iz tog smjera. Navedenom dodatno doprinose i prometno nepovoljni vremenski uvjeti, kakvi se očekuju i ovog vikenda, odnosno promjenjive vremenske prilike s kišnim razdobljima.

KOMENTARI