Tri smrtno stradale osobe upozorenje su na preveliku brzinu vožnje

Tri smrtno stradale osobe upozorenje su na preveliku brzinu vožnje

Tijekom jučerašnjeg dana tri su osobe smrtno stradale, od kojih je jedna 7-godišnja djevojčica, a u sva tri slučaja uzrok prometnih nesreća bila je brzina vožnje

Države s najviše prometnih kamera
Engleski vozači su zbog nogometnog prvenstva u Rusiji puno brže vozili
223 km/h najveća je izmjerena prekoračena brzina tijekom prošlog vikenda

23. svibnja 2019. ostat će zabilježen kao crni dan na hrvatskim prometnicama – tri su osobe smrtno stradale, a u protekla 24 sata na hrvatskim prometnicama dogodilo se 98 prometnih nesreća. Od početka 2019. godine na hrvatskim je prometnicama poginulo 89 osoba, a tijekom mjeseca svibnja 18 osoba je izgubilo život u prometnim nesrećama.

U prošloj 2018. godini na hrvatskim je cestama poginulo troje djece, a tijekom 2019. godine u prometnim nesrećama život je izgubilo već dvoje djece.

Dvije osobe smrtno su stradale 23. svibnja 2019. u dvije odvojene prometne nesreće na splitskom području, obje u mjestu Živogošće. Prva prometna nesreća dogodila se u 11:40 sati na DC 8 kada je 41-godišnji vozač zbog neprilagođene brzine kretanja izgubio nadzor nad vozilom, sletio izvan kolnika, udario u zaštitnu metalnu ogradu i stablo te ispao iz vozila i smrtno stradao.

Druga prometna nesreća dogodila se u 14:30 sati također na DC 8 kada je 50-godišnji mađarski motociklist zbog neprilagođene brzine kretanja izgubio nadzor nad motociklom i udario u zaštitnu metalnu ogradu nakon čega je pao na travnatu površinu i pritom smrtno stradao.

Treća prometna nesreća u kojoj je smrtno stradala 7-godišnja djevojčica dogodila se sinoć u 21:05 sati u Zagrebu na Karlovačkoj cesti kada se 33-godišnji vozač osobnog automobila prevelikom brzinom približio obilježenom pješačkom prijelazu bez semafora na kojem je udario 7-godišnjakinju koja je s ocem prelazila kolnik. Od udara njeno je tijelo odbačeno na nogostup.

Kod sve tri prometne nesreće uzrok je bila brzina vožnje. Brzina je vodeći uzrok najtežih prometnih nesreća i smrtnog stradavanja, odnosno prvi od „četiri glavne ubojice u prometu“ uz vožnju pod utjecajem alkohola, nekorištenje sigurnosnog pojasa i nepropisno korištenje mobitela za vrijeme vožnje. U Republici Hrvatskoj brzina je najčešći uzročnik teških prometnih nesreća, što potvrđuju i statistički pokazatelji: u 2018. godini se zbog nepropisne i neprilagođene brzine dogodilo 7.475 ili 22,4% od ukupnog broja prometnih nesreća. U tim nesrećama smrtno je stradalo 158 osoba ili 49,8% od ukupnog broja poginulih.

Kako biste smanjili mogućnost za nesreću, prilagodite brzinu kretanja prometnim znakovima, stanju u prometu i vremenskim uvjetima, pridržavajte se prometnih propisa te posebnu brigu vodite o pješacima i djeci jer je dovoljan trenutak nepažnje i nebrige da ljudski život bude ugašen!

KOMENTARI