4684 prometna prekršaja tijekom vikenda, najviše prekršaja u Zagrebu

4684 prometna prekršaja tijekom vikenda, najviše prekršaja u Zagrebu

Izmjerena je najveća brzina od 241 km/h, najveća koncentracija alkohola u krvi 4,59 g/km dok u Zagrebu vozači najviše koriste mobitel tijekom upravljanja vozilom

223 km/h najveća je izmjerena prekoračena brzina tijekom prošlog vikenda
Predstavljamo aplikaciju Razmisli
Oprez za Martinje, policija će pojačano nadzirati promet

Policija je tijekom prošlog vikenda provodila pojačani nadzor prometa – zatečeno je 36 osoba koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti“, a koje su počinile 39 teških prekršaja

Pojačani nadzor prometa tijekom vikenda od 29. do 31. ožujka 2019. policija je provodila na području cijele Hrvatske, s ciljem poduzimanja pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja: alkoholiziranost vozača, vožnju nedopuštenim brzinama kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa te nepropisnu uporabu mobitela.

Aktivnosti uz maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i sve raspoložive uređaje i opremu koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa (uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge) bile su posebno usmjerene prema ponavljačima teških prekršaja u prometu tzv. „recidivistima“.

Policijski su službenici utvrdili su ukupno 4.684 prekršaja od čega izdvajamo:
– 337 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, gdje je najveća izmjerena koncentracija alkohola u količini 4,59 g/kg izmjerena na području PU Virovitičko-podravske,
– 2.108 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je na području PU Ličko-senjske – 241 km/h,
– 562 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
– 163 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU Zagrebačke – 50, dok je najmanje utvrđeno na području PU Zadarske, 3 takva prekršaja. Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU Splitsko -dalmatinska sa 234 takva prekršaja dok je najmanje utvrđeno u PU Međimurskoj – 13. Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači na području PU Splitsko -dalmatinske, njih 130. Najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen je na području PU Zagrebačke, 33 takva prekršaja.

Ako malo detaljnije proanaliziramo vidimo da su najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili vozači starosti od 31 do 40 godina (87 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 0,51 do 1,0 g/kg, što je i najčešće izmjerena koncentracija tijekom ove akcije.

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečeno 36 osoba koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti“, a koje su počinile 39 teških prekršaja, od čega najviše: nedopuštena koncentracija alkohola – 16; upravljanje nedopuštenom brzinom kretanja – 10; upravljanje prije stjecanja prava – 7; upravljanje dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom – 4 i dr. Iz tog razloga 12 vozača je zadržano u posebnim prostorijama do otrežnjenja, a protiv 10 vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.
U navedenom razdoblju, na prometnicama Republike Hrvatske dogodile su se 63 prometne nesreće sa nastradalim osobama. U jednoj nesreći smrtno je stradala jedna osoba. U ostalim nesrećama ozlijeđeno je 79 sudionika.

KOMENTARI