Dogodio se sudar, što sad?

Dogodio se sudar, što sad?

Prije nekoliko dana svijet je obišla selfie fotografija na kojoj se dvojica vozača, nakon sudara s dva automobila – fotografiraju. Izazvala je smijeh, brojne komentare. Što zaista učiniti nakon sudara?

Kako izbjeći prometnu nesreću?
223 km/h najveća je izmjerena prekoračena brzina tijekom prošlog vikenda
Oduzimanje vozačke dozvole, zatvor, pa čak i oduzimanje vozila

Svi će vam to reći: ostanite mirni i promislite što dalje. Dakle, sudar se dogodio, pa ako se radi samo o materijalnoj šteti na vozilima tada je to najbolje što se moglo dogoditi. Naravno, postajete svjesni što vas sve čeka u sljedećim danima i tjednima – pješačenje, vožnja gradskim prijevozom ili eventualno posudba vozila od bračnog partnera ili nekoga drugoga te odlazak na procjenu štete, utvrđivanje krivca, čekanje na policijsko izvješće ukoliko ste pozvali policiju, čekanje na popravak vozila, nezadovoljstvo. Ako ste to već prošli, onda sve znate, a ako niste onda možete zamisliti kako sve izgleda u praksi. Ali, što je tu je, šteta se dogodila.

Pri većim brzinama vožnje obavezno se aktiviraju zračni jastuci, što je velika šteta koju ćete morati sami platiti ukoliko ste krivi ili ako nemate odgovarajući kasko

Prvi koraci

Čim se dogodi sudar, ukoliko niste ozlijeđeni odmah provjerite kako se osjećaju vaši suputnici te putnici u drugom vozilu. Napustite vozilo što prije kako u vas ne bi udarilo neko drugo vozilo te postavite trokut na prometnici na dovoljnoj udaljenosti. Nemojte se svađati s drugim sudionicima nesreće niti ih vrijeđati, bez obzira tko je kriv. Svu pozornost usmjerite na rješavanje situacije jer je to bitnije od izljeva bijesa koji se sigurno nalazi u vama.

Dok izlazite iz vozila, ukoliko možete procijeniti da nije došlo do veće štete na vozilima pa samim time i ne bi trebalo biti teže ozlijeđenih, odmah s mobitelom snimite što više fotografija na kojima se može vidjeti položaj drugog vozila u odnosu na prometnicu i predmete i objekte u blizini, druga vozila, te obavezno sve svjedoke koje vidite u blizini. Snimite i sve putnike koje vidite u drugom vozilu kako se ne bi dogodilo da se u kasnijem tijeku pojavi suvozač kojeg niste vidjeli, a suvozača niti nije bilo nego je naknadno spomenut.

Snimite zatim i svoje vozilo, položaj, tragove kočenja te sva oštećenja koja imate na vozilu. Probajte snimiti i drugo vozilo što detaljnije. Uz fotografije, snimite i video film. Kad ustanovite da su svi dobro, odnosno ako nisu pozovite što prije broj 112 kako bi se alarmirali hitna pomoć, možda i vatrogasci te policija. Zamolite sve svjedoke da vam ostave svoj kontakt broj telefona i adresu.

U ovakvoj situaciji, ukoliko je s rashladnom tekućinom i s uljima sve u redu, možete uz pojačan oprez vozilo maknuti sa strane

Europsko izvješće ili policija

Naravno, ako se radi o manjoj materijalnoj šteti te sve možete riješiti preko Europskog izvješća, možete pristati na to, ali ako nije sigurno tko bi mogao biti krivac, bez obzira što druga strana koja je možebitni krivac priznaje krivicu i moli vas da ne pozivate policiju (jer želi izbjeći novčanu kaznu i prijavu prekršaja), ipak pozovite policiju jer u kasnijem tijeku rješavanja slučaja jedini mjerodavni za nadoknadu štete bit će procjena osiguravateljske kuće drugog vozila.

Iako vlasnik drugog vozila pred vama može priznati krivnju, osiguravatelj u konačnici o tome odlučuje te nije rijetkost da je krivim proglašen netko drugi tko se nije pridržavao prometnih propisa. Ukoliko vozite vozilo u vlasništvu tvrtke odnosno imate kasko, onda obavezno pozovite policiju na uviđaj kako biste imali policijski izvještaj. Pomjerite vozila s prometnice, ukoliko su u voznom stanju, tek nakon što sve fotografirate, skicirate situaciju na papiru i razmijenite sve podatke s drugim vlasnikom vozila.

Nemojte obraćati pozornost na vozače drugih vozila koji vam trube i govore da pomjerite svoje vozilo; oni samo žele što prije proći, ne zanima ih tko je kriv. S vremena na vrijeme ponovo napravite fotografiju cijelog okoliša jer su se možda pojavili neki novi svjedoci iz susjednih objekata. Prije odlaska s mjesta nesreće pokupite sve dijelove od vašeg vozila koji su otpali, a potrebno je počistiti i prometnicu kako ne biste izazvali štetu ili nesreću kod drugih vozila.

S prometnice pokupite sve dijelove vozila koji su otpali jer vam mogu dobro doći prilikom popravka

Ostanite mirni

Ukoliko vaše vozilo nije u voznom stanju, morat ćete pozvati pomoć na cesti. Imate li već unaprijed plaćenu asistenciju, pripremite bitne podatke o vozilu koje imate u prometnoj knjižici, a pojedine pomoći na cesti omogućuju da i suvozač može pozvati besplatni prijevoz vozila. Ukoliko nemate uslugu, policija će pozvati dežurnu službu koja će prevesti vaše vozilo do lokacije koju dogovorite.

Pri postavljanju vozila na kamion pripazite kako se vozilo transportira jer se dodatne štete događaju i prilikom manevriranja – najčešće je to oštećenje odbojnika od užeta kojim se vozilo vuče na prikolicu, a može doći i do drugih oštećenja pa probajte smisliti neko rješenje ukoliko službenik iz vozila neće baš paziti.

Iako se čini da je podvozje dobro prošlo, rashladni sustav vozila je sigurno stradao tako da nemojte pokretati motor

KOMENTARI