Savjeti za odlazak na odmor i putovanje

Savjeti za odlazak na odmor i putovanje

Policija savjetuje što učiniti prije putovanja te na samom putovanju kako bi sve prošlo u najboljem redu

Zašto je dobro da vas policija zaustavi?
Dužnosti u slučaju prometne nesreće
Što ne smijemo zimi ostavljati u automobilu

Uz prethodnu provjeru ispravnosti vozila, pozornost obratite i na vrijeme polaska na putovanje, a policija kroz više korisnih savjeta upozorava i na ono što ostavljate iza sebe.

Prije polaska na putovanje

Provjerite ispravnost vašeg vozila prije nego li krenete na duži put, provjerite svjetlosne uređaje, razinu ulja u motoru, stanje guma i tlak u gumama, količinu tekućine u rashladnom sustavu, količinu tekućine za pranje vjerobranskih stakala, stanje metlica brisača. Ne zaboravite provjeriti imate li sa sobom u vozilu i odgovarajuću opremu. Na putovanje svakako krenite odmorni i naspavani te izbjegavajte polazak na putovanje nakon završetka radnog vremena.

Zbog izbjegavanja vrućine putujte noću ili u ranim jutarnjim satima. Probajte izbjeći polazak na putovanje u vrijeme najvećih prometnih gužvi, u petak popodne, u subotu ujutro te u nedjelju popodne, a prije putovanja pravovremeno se informirajte o vremenskim prilikama i stanju na cestama, kao i mogućim alternativnim pravcima. HAK-ova aplikacija nudi i aktualni pogled preko kamera na mnogim naplatnim postajama, a na pojedinim dionicama autocesta može se također pogledati kakvo je stanje u prometu.

Nemojte propustiti provjeriti stanje u prometu i preko mobilne aplikacije Google Mape na kojoj nakon uključivanja opcije Promet možete vidjeti opterećenje u prometu, da li promet stoji, jesu li se dogodile kakve prometne nesreće te na kojim se lokacijama nalaze prometne kamere. Tu je i mobilna aplikacija Waze putem koje vozači dojavljuju prometne gužve, policijske kontrole te kamere i radare kojima policija nadzire promet.

Provjerite gume na vozilu, ali ne samo tlak u gumama nego i postoje li kakva oštećenja

Prije putovanja provjerite stanje na cestama te na vrijeme odaberite alternativne pravce

Nekada su se koristile karte, a danas ih rijetko tko uopće ima u vozilu

Tijekom putovanja

Obavezno koristite sigurnosni pojas na svim sjedalima u vozilu, bez iznimke. Djeca se vole u vožnji opustiti i spavati, ali to nije prirodan položaj za vožnju te ga ne smijete prakticirati. Korištenje mobitela tijekom upravljanja vozilom svedite na minimum čak i ako koristite neko od zakonski prihvatljivih rješenja. Ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje. Na putovanje ponesite bezalkoholna osvježavajuća pića te po potrebni napravite pauzu kako biste se odmorili, protegnuli noge, uzeli osvježenje. 

Svakako brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti, držite dovoljan razmak (naročito pri vožnji u koloni), nemojte ulaziti u rizična pretjecanja ili voziti prebrzo kako biste ulovili trajekt ako putujete na otoke. Poštujte ograničenja brzine kretanja, bilo ona zakonska ili ako postoje postavljeni privremeni prometni znakovi kao što su radovi na cesti. Naročito budite oprezni kod pojave prve kiše nakon dužeg sunčanog razdoblja jer tada cesta postaje skliska i produžuje se zaustavni put.

Krećite se po autocesti krajnjom desnom prometnom ttrakom, lijevu koristite samo za pretjecanje, a u slučaju prometne nesreće ili zastoja osigurajte koridor za prolazak vozila hitnih službi – vozila u desnoj traci trebaju se pomjeriti što više udesno unutar svoje vozne trake, a vozila u lijevoj (pretjecajnoj) traci trebaju vozilo pomaknuti što više ulijevo. Ne radite slalom vožnju, ni u kojem slučaju ne pretječite vozila prometnom trakom namijenjenom za zaustavljanje vozila u nuždi. Zakonski nije dopušteno požurivanje vozila ispred vas, kojima ćete svjetlosnim ili zvučnim signalima sugerirati da se maknu ispred vas.

Trebate li se zaustaviti, ukoliko se ne radi o kvaru vozila ili pravoj nuždi, nikako to ne činite na zaustavnoj traci nego se zaustavite na sljedećem odmorištu. Svakako pratite informacije o sljedećim odmorištima, o čemu ćete najčešće biti informirani prije skretanja na prvo sljedeće odmorište odnosno benzinski postaju.

Vozite li se na mopedima i motociklima svakako koristite zaštitnu kacigu i uključite svjetla, bez obzira na doba dana i vidljivost. Pratite radijske programe koji daju informacije o stanju u prometu (npr. II. program Hrvatskog radija), u postavkama radija potražite opciju automatskog prebacivanja na frekvenciju kada se emitiraju prometne informacije ili izvanredne informacije kao što je vožnja vozila u nedopuštenom smjeru, životinja na prometnici itd.

Ukoliko dođe do prometne nesreće u kojoj ste sudjelovali, mjesto događaja odmah osigurajte na način kako bi se otklonile nove opasnosti te žurno obavijestite najbližu policijsku postaju ili upravu na telefon 192.

Svi putnici u vozilu, bez iznimke, moraju biti vezani sigurnosnim pojasom

Pozorno pratite sve prometne znakove; iako se vozite na odmor to ne znači da vozilom možete upravljati s više opuštenosti

Budite oprezni pri vožnji kroz tunele, držite dovoljan razmak i držite se ograničenja brzine

Što ostavljamo kod kuće

Kad svi iz obitelji krećemo na put, naša kuća ili stan ostaju prazni i najčešće neosigurani. Zbog toga postaje meta provalnicima pa pazite s kime dijelite informacije o svojem putovanju. Možda i objava fotografije putovanja na more ili u planine na društvenim mrežama može biti jasan signal provalnicima. Novac i dragocjenosti ne ostavljate u stanu već ih pohranite na sigurno mjesto (trezori ili na čuvanje kod osoba od povjerenja).

Ključ od stana ne ostavljajte ispod otirača, tegli za cvijeće i sličnim mjestima nego kod osobe od povjerenja koja će biti u mogućnosti češće ga obići, uključiti svjetla, podignuti rolete na prozorima, navečer uključiti televizor. Organizirajte da osoba od povjerenja češće prazni vaš poštanski sandučić, a adresu na kojoj privremeno boravite i broj telefona na koji vas se može dobiti dok ste na odmoru ostavite samo osobi od povjerenja.

Naravno, ne ne zaboravite uključiti alarmni sustav ako ga posjedujete, pa makar to bio i jednostavni alarm od stotinjak kuna koji će se zvučno oglasiti u slučaju ulaska nepoznate osobe u stan. Ne zaboravite osigurati i prozore u prizemlju te na katu, a ne samo ulazna vrata.

 

KOMENTARI