Ne morate više imati uključena svjetla tijekom dana

Ne morate više imati uključena svjetla tijekom dana

Od nedjelje 31. ožujka 2019. pa do nedjelje 27. listopada vozači osobnih vozila više nisu obavezno koristiti uključena svjetla

Poliranje farova s pastom za zube? Da, moguće je
Nakon pomicanja kazaljki na satu ne moramo imati upaljena svjetla
Sitno ćemo i uštedjeti – prestaje obaveza vožnje s upaljenim svjetlima

U nedjelju 31. ožujka 2019. počinje ljetno računanje vremena pomicanjem kazaljki za jedan sat unaprijed, s 2 na 3 sata ujutro, što znači da ćemo sa subote na nedjelju spavati jedan sat kraće. Objavio je to Državni zavod za mjeriteljstvo. Ali, kad se u nedjelju probudimo i sjednemo u svoj automobil, nismo više obavezni tijekom dana voziti s uključenim svjetlima.

Definira to članak 102. Zakona o sigurnosti prometa na cestama koji kaže:

(1) Na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla, u razdoblju zimskog računanja vremena.
(2) Na motociklu i mopedu za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena kratka svjetla tijekom cijele godine.
(3) Novčanom kaznom u iznosu od 300,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako postupi suprotno odredbama ovoga članka.

Dakle, motoristi su i dalje obavezni koristiti dnevna ili kratka svjetla, a obratite pozornost na zakone u drugim zemljama u koje ćete putovati jer pojedine zemlje tijekom cijele godine propisuju obaveznu upotrebu dnevnih ili kratkih svjetala. Zemlje u kojima se tijekom cijele godine vozi s upaljenim svjetlima: BiH, Crna Gora, Francuska, Kosovo, Slovenija i Srbija. U Italiji i Mađarskoj svjetla su obavezna tijekom cijele godine samo na cestama izvan naselja dok su u Austriji i Njemačkoj obavezna samo ako je slaba vidljivost i u tunelima.

KOMENTARI