U Samobor krajem srpnja stiže 3000 Spačeka

U Samobor krajem srpnja stiže 3000 Spačeka

Jedan od najvećih automobilskih događaja u 2019. godini bit će 23. svjetski susret Spačeka

23. svjetski susret vlasnika i ljubitelja Citroëna 2cv u Samoboru
U Samobor stiglo 3500 Citroёnovih vozila, a najviše je Spačeka
Što je sve obilježilo 100 godina Citroëna

Svake dvije godine u Europi se održava veliki susret vlasnika i zaljubljenika u Citroënov legendarni automobil 2CV, popularni Spaček, a ove je godine domaćin naš Samobor u koji stiže više od 12.000 sudionika iz više od 30 zemalja svijeta. Očekuje se oko 3000 vozila među kojima su i zaljubljenici u ove dvocilindraše koji dolaze čak iz daleke Australije i Obale Bjelokosti.

23. svjetski susret Spačeka održat će se prvi puta u Hrvatskoj od 30. srpnja do 4. kolovoza 2019, a riječ je o najmasovnijem okupljanju vozača i simpatizera koje se održava od 1975. godine. Najavljeno je to danas u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu, a susret je izabran među 30 TOP događaja u Hrvatskoj u 2019. godini u potpori Hrvatske turističke zajednice i to kao jedini događaj u Zagrebačkoj županiji.

Samoborski susret organizira hrvatski 2CV Citroën Klub sa sjedištem u Samoboru koji već 20 godina okuplja vozače popularnih Spačeka, ali i Dyana, Meharija i drugih omiljenih Citroënovih vozila u kojima su proputovali zavidan dio Europe i svijeta. Klub je član ACI-a (Amicale International Citroën), međunarodne udruge Citroën klubova u svijetu sa sjedištem u Parizu.

Dobiti organizaciju ovakvog događaja je ogromno priznanje, ali i odgovornost jer nam dolaze spačekisti iz cijelog svijeta i želimo im predstaviti ne samo Samobor, već i druge posebnosti naše zemlje“, izjavio je Goran Skrbin, predsjednik Kluba koji je za posjetitelje organizirao i dvije avanturističke vožnje nakon završetka susreta – 2CV Adriatic Raid će ići kroz Gorski kotar, Liku i priobalje sa završetkom u okolici Splita, dok će 2CV Continental Raid prolaziti kroz kontinentalnu Hrvatsku, preko Hrvatskog Zagorja, Siska, Lonjskog polja i Slavonije sa završetkom u okolici Đakova.

23. svjetski susret Spačeka najavljen je u zagrebačkom Tehničkom muzeju Nikola Tesla, uz nekoliko izloženih Spačeka

S obzirom da se ove godine obilježava prvo stoljeće francuskog proizvođača bit će izložen „Muzej 100 godina Citroëna“. Posjetitelji će moći razgledati originalne eksponate iz tvornice Tomos i Cimos. Organizirat će se i povorka 2CV vozila do centra grada Zagreba gdje će vlasnici Spačeka dovesti 200 vozila na Trg bana Jelačića, te off road vožnja po Žumberku.

Posjetitelji svjetskog susreta Spačeka imat će na raspolaganju kamp s kompletnom infrastrukturom, komercijalnu zonu s prodajnim dijelom za trgovce rezervnih dijelova i suvenira, izbor originalnog vozila, vožnje spretnosti Spačekom, 2CV buvljak…

 

KOMENTARI