U filmu Asterix i Obelix: Srednje kraljevstvo Citroen 2CV se pojavljuje kao kočija

U filmu Asterix i Obelix: Srednje kraljevstvo Citroen 2CV se pojavljuje kao kočija

U novom nastavku filma Asterix i Obelix: Srednje kraljevstvo, prijevozno sredstvo će im biti kočija, čija je inspiracija dobivena legendarnim Citroenom 2CV, a film u kina stiže u veljači 2023. godine.

23. svjetski susret vlasnika i ljubitelja Citroëna 2cv u Samoboru
U Samobor krajem srpnja stiže 3000 Spačeka
Playmobil napravio repliku Citroena 2CV

Citroen i Pathé, Trésor Films i Editions Albert René započeli su suradnju na nadolazećem filmu Asterix i Obelix: Srednje kraljevstvo. Film je nastao u koprodukciji producentskih kuća Pathé, Trésor Films i les Enfants Terribles, režirao ga je Guillaume Canet, a u kina stiže tijekom veljače 2023. godine.

Ova suradnja ne može se usporediti ni s jednom drugom koju je Citroen dosad sklopio, budući da je za potrebe filma Marka trebala dizajnirati i proizvesti konceptnu kočiju. Dizajnerski timovi Citroena, uključeni u ovaj projekt od samog početka, izveli su nešto nevjerojatno: iako izrada nacrta i proizvodnja koncepta obično traje godinu dana, dizajnerima marke Citroen za to su trebala samo tri mjeseca.

2CV je dio francuske kulturne baštine. Njegova silueta prepoznatljiva je svugdje u svijetu, a za mnoge predstavlja francuski način života. U filmu Asterix i Obelix: Srednje kraljevstvo,, konceptna kočija predstavlja interpretaciju modela 2CV i galskog načina života. Konceptna kočija dolazi s ovjesom od veprova želuca, panoramskim krovom, prednjim svjetlima izrađenima od galskih kaciga koja, pod utjecajem čarobnog napitka, osvjetljavaju krijesnice te kotačima od recikliranih štitova s prepoznatljivim ševronima marke Citroen.

Silan trud koji je uložen u osmišljavanje konceptne kočije zabilježen je u nekoliko sekvenci u filmu: trenutak u kojem heroji napuštaju selo i odlaze u Kinu ukazuje na složan timski duh i spremnost na velike pustolovine. Prije nego što krenu na put, Cétautomatix pokazuje kočiju Obelixu i predstavlja mu najnovije inovacije koje bi njihovo putovanje trebalo učiniti što bezbolnijim. Kada Cezarova vojska stigne do Kine, na ulazu u zemlju zatječu prvi reklamni plakat koji promovira najbolji automobil tog vremena: 2CV, nevjerojatnu galsku kočiju koju vuku dva konja. Suptilna je to aluzija na poznatu reklamu marke Citroen snimljenu na Kineskom zidu. Za kraj, kako bi se istaknula snaga ove suradnje, novi je logotip marke Citroen „oživio” i dobio krila s Asterixove kacige.

KOMENTARI