U salone stigla Toyota Yaris Cross, gradski SUV koji je dostupan i kao hibrid s pogonom na sve kotače

U salone stigla Toyota Yaris Cross, gradski SUV koji je dostupan i kao hibrid s pogonom na sve kotače

Toyotin gradski SUV Yaris Cross donosi zanimljiv i simpatičan izgled, a dostupan je s benzinskim i hibridnim motorima, a jedan je od rijetkih modela u klasi koji je dostupan i s pogonom na sve kotače.

TEST Subaru Forester 2.0i 150 CVT Unlimited SAAS
Dorađeni Lexus UX donosi mnoga sitna poboljšanja i novu multimediju
Redizajnirani Jaguar XE s potpuno novom unutrašnjošću

Domaći su se novinari jučer imali prilike družiti s novim gradskim SUV modelom iz Toyote, a riječ je o modelu Yaris Cross. Novi će model biti dostupan u benzinskoj i hibridnoj inačici, s ručnim i automatskim mjenjačem, ali i pogonom na sve kotače, što nude rijetki modeli ove klase, no krenimo redom.

Yaris Cross je dug 4180 mm, širok 1765 mm i visok 1595 mm, dok je međuosovinski razmak dug 2560 mm. Riječ je o zaista kompaktnim dimenzijama, no prostora u unutrašnjosti ima sasvim dovoljno, a ni prtljažnik nije mali, a u osnovi ima obujam od 397 litara, odnosno 320 litara, ako ste izabrali pogon na sve kotače. Dizajnerski je riječ o simpatičnom vozilu dovoljno robusnog oblika, a iako osnovne linije potječu od novog Yarisa, ne može se ne primijetiti i utjecaj većeg modela RAV4, što nije nimalo loše. Zar ne?

Pod poklopcem motora se nalaze dvije opcije. Prva je trocilindrični 1,5-litreni benzinac koji razvija maksimalnu snagu od 92 kW/125 KS i nudi 153 Nm okretnog momenta. On može biti kombiniran sa 6-stupanjskim ručnim ili pak s CVT Multidrive S automatskim mjenjačem.  Maksimalna brzina ovog modela je 180 km/h, a prosječna potrošnja je 5,9-6,2 litre.

Druga opcija je hibridni sustav koji se sastoji od 1,5-litrenog benzinca i elektromotora, a maksimalna snaga koju razvija ovaj sustav je 85 kW/116 KS i uparen je s CVT automatskim mjenjačem. Ova izvedba je dostupna i s pogonom na sve kotače, a prosječna potrošnja joj je 4,4-5,0, odnosno 4,7-5,1 litru za izvedbu 4WD. Maksimalna brzina ovih izvedbi je 170 km/h.

I za kraj ostaju cijene, pa tako one za Yaris Cross s benzinskim motorom startaju od 139.900 kuna, a nudi se s četiri paketa opreme – Luna, Sol, Sport, Elegant, a doplata za Multidrive S automatski mjenjač je 9.900 kuna.

Cijena za Yaris Cross Hybrid starta od 164.900 kuna, a uz četiri već spomenuta paketa opreme, kod hibridne izvedbe su dostupna još dva paketa – Adventure i Premiere. Doplata za AWD pogon na sve kotače košta 19.900 kuna, a dostupna je od SOL paketa opreme, pa je ukupna cijena najpovoljnije izvedbe s pogonom na sve kotače 199.800 kuna. A desetogodišnja garancija je serijska.

KOMENTARI