U Barceloni smo isprobali Mercedesov MBUX

U Barceloni smo isprobali Mercedesov MBUX

MBUX odnosno Mercedes-Benz User Experience je napredni sustav koji se koristi u mnogim Mercedesovim modelima

Mercedes-Benz automobili na salonu Auto Shanghai 2019
Daimler na CES sajmu u Las Vegasu ima svjetsku premijeru
Crash test: Mercedes-Benz EQC

MBUX je Mercedesovo sučelje koje na čak četiri različita načina omogućuje upravljanje multimedijom – preko dviju touch tipki na kolu upravljača, što je vrlo intuitivno i praktično, putem touchpada u središnjem dijelu vozila u blizini ručice mjenjača, direktno dodirom na touch ekran te putem glasovnih naredbi.

Ako ste primijetili kameru iznad naše glave na Mercedesovom simulatoru kojeg smo koristili u Barceloni, radi se o testiranju funkcionalnosti koje će takva kamera ponuditi u budućnosti, a to su praćenje umora vozača, namještanje postavki za bolji komoditet u vožnji, prepoznavanje vozača i podešavanje postavki prema njegovim preferencijama…

Ukoliko će Mercedes voziti više osoba, unutar MBUX-a postoje i različiti profili koji se mogu predefinirati za svakog vozača zasebno te se sjedanjem u vozilo može odabrati automatsko podešavanje više različitih postavki pritiskom na samo jednu opciju – podesit će se kolo upravljača u određeni položaj, vanjski retrovizori, pozicija sjedala. U Barceloni smo na Mercedesovom štandu veličine 320 kvadratnih metara saznali da se ovakvo sučelje koristi na Mercedesima A-klase, B-klase, CLA, GLE, EQC.

Inače, Mercedes već treću godinu zaredom nastupa na Mobile World Congressu, događanju koje je posjetilo 109.000 ljudi iz 198 zemalja svijeta. Nastup se veže uz inicijativu [email protected] kako bi se digitalne aktivnosti pokazale široj javnosti.

U Barceloni je Mercedes objavio suradnju s Microsoftom kako bi se izgradila globalna platforma eXtollo namijenjena za big data (velike količine podataka) koje će se tijekom vožnje prikupljati iz raznih sustava vozila. Podaci će se prikupljati u oblaku, a sve je bazirano na Microsoftovoj platformi za oblak i podatke u oblaku Azure. Rješenje zadovoljava visoke sigurnosne zahtjeve koje imaju automobilske tvrtke. Analize velikih količina podataka koriste se za održavanje i razvoj vozila. Time će Daimlerovi djelatnici lakše razmjenjivati međusobno podatke, bez obzira na njihovu lokaciju.

Dodajmo i kako je Mercedes u Barceloni predstavio novi Actros kamion – to je prvi serijski kamion s vanjskim kamerama umjesto retrovizora, a kamion omogućuje i djelomično autonomnu vožnju.

Mercedes-Benz EQC je potpuno električni SUV

Mercedes-Benz CLA Coupe

KOMENTARI