U 8 nesreća poginulo 12 osoba, glavni uzrok stradavanja je velika brzina

U 8 nesreća poginulo 12 osoba, glavni uzrok stradavanja je velika brzina

Razdoblje od 30. listopada do 3. studenog 2019. godine bilo je izuzetno pogubno na hrvatskim prometnicama jer je život izgubilo čak 12 osoba

Najmanje prekršaja pod nadzorom PU Međimurske
Netko je Nissan GT-R donirao policiji u Japanu
Policija će 12. ožujka nadgledati korištenje pokazivača smjera

Tijekom samo nekoliko dana na prometnicama Republike Hrvatske dogodilo se osam prometnih nesreća u kojima je smrtno stradalo 12 osoba, četiri su osobe zadobile teške ozljede, a četiri lakše ozljede.

Kao uzrok nastanka u svih osam prometnih nesreća utvrđena je brzina kretanja vozila neprilagođena uvjetima na kolniku (kiša, mokar kolnik, zavoj, smanjena vidljivost, noć). Dakle, glavni krivac za nesreće je ljudski faktor.

Prema vrstama prometnih nesreća, u četiri prometne nesreće je došlo do slijetanja vozila s kolnika, pri čemu su u dvije nesreće vozila prešla na suprotnu stranu kolnika i naletjela na vozila koja su im dolazila iz suprotnog smjera, dok su u dvije nesreće vozači automobila naletjeli na pješake.

Policija naglašava kako je i dalje glavni uzrok smrtnog stradavanja nepropisna ili neprilagođena brzina kretanja, prilikom čega dolazi do međusobnih sudara vozila iz suprotnog smjera ili njihovog slijetanja s kolnika kao i naleta vozila na pješake ili bicikliste. Od navedenih osam nesreća, četiri nesreće skrivile su osobe mlađe životne dobi, starosti od 17 do 22 godine.

U razdoblju od 1. do 3. studenog 2019. godine policijski službenici svih policijskih uprava utvrdili su ukupno 3.491 prekršaj od kojih izdvajamo:
– 270 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, najveća izmjerena koncentracija alkohola u količini 4,29 g/kg izmjerena je na području PU Međimurske,
– 1.584 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, najveća prekoračena brzina izmjerena je na području PU Zadarske od 228 km/h,
– 302 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
– 87 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

KOMENTARI