Najmanje prekršaja pod nadzorom PU Međimurske

Najmanje prekršaja pod nadzorom PU Međimurske

Policijskim nadzorom prometa zabilježena su ukupno 4684 prometna prekršaja

Ovo je prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama
Kako smo vozili tijekom prošlog vikenda
Od 1. kolovoza na snagu stupaju izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama

Policija je tijekom prošlog vikenda, od 29. do 31. ožujka 2019. sa svim raspoloživim ljudskim snagama i uređajima bila na prometnicama širom Hrvatske. Provodio se pojačani nadzor prometa s ciljem sprječavanja i sankcioniranja najtežih prometnih prekršaja koje rade alkoholizirani vozači, vozači koji se voze nedopuštenim brzinama kretanja, sudionici u prometu koji ne koriste propisani sigurnosni pojas te nepropisna uporaba mobitela.

Policijska uprava Međimurska zabilježila je najmanji broj prekršaja što se tiče prekoračenja brzine vožnje – samo 13 dok su najviše posla imali policajci na području PU Splitsko-dalmatinske s 234 takva prekršaja. U dalmatinskoj PU policija je zaustavila i najveći broj vozila u kojima se nije koristio sigurnosni pojas (130). Čak 241 km/h izmjerio je policijski radar na području PU Ličko-senjske, a ukupno je tijekom tri dana “ulovljeno“ 2108 prekršitelja koji su vozili brže od dopuštene brzine kretanja.

Alkohol je bio najčešći prekršaj tijekom posljednje akcije, a slijedi prekoračenje dopuštene brzine kretanja

Nova pošast koja uzrokuje sve više nesreća su mobiteli, a od ukupno 163 sudionika u prometu koja su mobitel koristili nepropisno najviše ih je bilo u Zagrebu – 33 prekršaja.

Alkohol je i dalje visoko na popisu prekršaja koje rade hrvatski vozači; rekordnih 4,59 g/kg izmjerena je koncentracija alkohola na području PU Virovitičko-podravske. Ukupno je zaustavljeno 337 vozača koji su počinili prekršaj vožnje pod utjecajem alkohola (najviše na području PU Zagrebačke – 50), a malo dubljom analizom dolazi se do podatka kako najveći broj prekršaja ove vrste počine vozači starosti od 31 do 40 godina (87 takvih prekršaja). Najčešće izmjerena koncentracija alkohola tijekom ove akcije bila je od 0,51 do 1,0 g/kg. Uz alkohol, brzinu i mobitel, na popisu uzroka stradanja u prometu je i nekorištenje sigurnosnog pojasa – policija je zabilježila 562 prekršaja.

Recidivisti su među najopasnijima u prometu

Prema prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koji uskoro ide u saborsku raspravu, velika će pozornost biti posvećena ponavljačima teških prekršaja u prometu, tzv. „recidivistima“. Policija je na području svih policijskih postaja koje su sudjelovale u posljednjoj akciji posebnu pozornost usmjerila upravo na ponavljače te je zatečeno 36 osoba koje su u 39 prekršaja bile ponavljači teških prekršaja u prometu.

Bilo je 16 prekršaja s nedopuštenom koncentracijom alkohola (12 vozača je zadržano u posebnim prostorijama do otrežnjenja), nedopuštenom brzinom kretanja vozilo se 10 dok je 7 osoba upravljalo vozilom prije stjecanja tog prava. Uhvaćeno je za upravljačem četvero vozača kojima je prethodno bila izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom. Spomenimo i kako su se tijekom tri dana na području hrvatske dogodile 63 prometne nesreće s nastradalim osobama, u jednoj je nesreći smrtno stradala jedna osoba dok je u ostalim nesrećama ozlijeđeno 79 sudionika.

 

KOMENTARI