Ulazak digitalnog doba u sustav tehničkih pregleda

Ulazak digitalnog doba u sustav tehničkih pregleda

Kakav utjecaj na vlasnike vozila donose novosti i promjene u tehničkom pregledu vozila te ulazak digitalnog doba u sustav tehničkih pregleda

Jammerom otključao Ford Focus i ukrao novac iz vozila
Najmanje prekršaja pod nadzorom PU Međimurske
Ovo su automobili koji se najviše kradu u Americi

Novi sustav ubrzava proces tehničkog pregleda i postupak registracije vozila. Sve ovlasti MUP-a prepuštene su stanicama za tehnički pregled (izdavanje novih prometnih dozvola, obračun poreza, izdavanje registarskih pločica, prijenos vlasništva i sl.) tako da je taj postupak u samoj stanici približno jednakog vremenskog trajanja kao i do sada, ali bez potrebe odlaska u policijsku postaju. Samim time je proces ubrzan i pojednostavljen.

Izdavanje dokumenata

Dosadašnji odlazak u policijsku postaju pri promjeni vlasništva vozila značio je izgubiti nekoliko sati čekajući u redu ovjeru prometne dozvole nakon obavljenog tehničkog pregleda. Što je vlasnicima vozila stvaralo dodatne troškove putovanja i uloženog vremena.

Jedino što i dalje zahtijeva odlazak u policijsku postaju je prijava nestanka prometne dozvole, registarskih pločica ili knjižice vozila koju posjeduju vozila čija je prometna dozvola izdana prije 2013. godine. Knjižnica vozila je potrebna radi poništenja kod izdavanja nove prometne dozvole. Izdavanjem nove prometne dozvole za predmetno vozilo više ne postoji knjižica vozila.

Kod prijave nestanka, PU izdaje potvrdu o gubitku te je nakon toga moguće u stanici za tehnički pregled pokrenuti postupak izdavanja novih. Provedenom digitalizacijom sustava omogućena je prijava nestanka navedenog u najbližoj policijskoj postaji, što smanjuje uloženo vrijeme i troškove putovanja.

Dodjela pokusnih i željenih registarskih pločica

Pokusne pločice se dodjeljuju na tri ili 15 dana. Pokusne pločice na tri dana dodjeljuju se uz prilog vozačke dozvole, osobne iskaznice, prometne dozvole i police osiguranja koja obično traje pet dana. Vozilo obavezno mora biti odjavljeno i nema obvezu tehničkog pregleda.

Na 15 dana se dodjeljuju uz iste dokumente kao i na tri dana, osim što je polica minimalnog trajanja 15 dana te je potrebno obaviti tehnički pregled vozila. Za isto vozilo nije moguće dodijeliti pokusne pločice više puta.

Moguće je naručiti željene registarske pločice za trajnu registraciju vozila. Dostupnost željene registracijske oznake može se provjeriti u stanici za tehnički pregled. Ako je dostupna, na izradu se čeka od 14 do 30 dana.

Registracija novih vozila

Nova vozila ne podliježu tehničkom pregledu do dvije godine starosti. Kod prve registracije novog vozila radi se identifikacija vozila na temelju računa vozila i izjave o sukladnosti. Nadzornik nema obavezu gledati vozilo, što znači da vlasnik može registrirati vozilo samo uz dokumentaciju prodavatelja. Kupac novog vozila prilikom preuzimanja vozila u salonu treba provjeriti broj šasije (vin oznaku) i usporediti je s izdanim računom. Ako dođe do bilo kakve pogreške na dokumentima to se najčešće uoči tek nakon dvije godine kada vozilo dođe na tehnički pregled. Takva promjena bitnijih podataka o vozilu zna potrajati, dovodi do žalbi vlasnika, a jedini krivac su oni sami te prodavatelj.

Prijepis vlasništva

Prilikom kupoprodaje vozila zainteresirane stranke ispunjavaju kupoprodajni ugovor. Takvi ugovori više ne podliježu ovjeri javnog bilježnika. Dovoljno je ispuniti ugovor i vlastoručno potpisati od strane prodavatelja i kupca. Prodavatelj zadržava kopiju ugovora dok kupac s originalnim primjerkom, osobnom iskaznicom i prometnom dozvolom u stanici za tehnički pregled obavlja prijenos vlasništva.

Prijava tehničkog pregleda

Prijavu tehničkog pregleda obavlja osoba koja je dovezla vozilo na tehnički pregled. To može biti vlasnik vozila, uz predočenje osobne iskaznice i prometne dozvole. Prijavu tehničkog i registraciju vozila može obaviti i osoba koja uz prometnu dozvolu te vlastitu osobnu iskaznicu priloži i osobnu iskaznicu vlasnika vozila. Isto tako, vlasnici vozila mogu opunomoćiti bilo koju osobu za obavljanje navedenih radnji.

Punomoć ne mora biti ovjerena kod javnog bilježnika, dovoljan je potpis vlasnika vozila. Sve ove promjene ubrzavaju i pojednostavljuju navedene procese, ali je provjera autentičnosti i originalnosti spomenutih dokumenata puno stroža.

Prilikom obavljanja usluge referenti skeniraju svu potrebnu dokumentaciju na server sustava kako bi ostala dostupna prilikom bilo kakvih žalbi, tužbi ili prigovora. Upravo zato stranke moraju imati sve originalne dokumente sa sobom jer aplikacija sustava zahtijeva unos dokumenta prije zatvaranja predmeta.

Prošlo je vrijeme klasičnog „žicanja“, karakterističnog našem mentalitetu, poput „još samo ovaj put ili donijet ću sutra“. Pokušaj bilo kakve prijevare brzo se uoči, naknadno se ukida registracija vozila. Vlasnika se obavještava o odluci, a djelatnici stanice snose sankcije, najčešće trenutni otkaz o radu.

KOMENTARI