Danas je u Hrvatskoj Dan bez mobitela u prometu

Danas je u Hrvatskoj Dan bez mobitela u prometu

Znate li tko u Hrvatskoj najviše piše SMS poruke tijekom upravljanja vozilom? Slavonke. Treću godinu za redom u Hrvatskoj se održava nacionalni dan bez mobitela u prometu

OPREZ: od danas se primjenjuju strožija pravila u prometu
Kako postaviti mobitel u vozilo
Ostavite mobitel dok upravljate vozilom

Vjerojatno ste posljednjih dana po hrvatskim prometnicama primijetili reklamne plakate Hrvatskih cesta na kojima piše: Ne koristi mobitel dok voziš! Nacionalni dan bez mobitela u prometu inicirala je Hrvatska udruga menadžera sigurnosti kako bi se upozorilo na opasnost korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom, biciklom ili dok pješačite, a podržale su ga i Hrvatske ceste ovom kampanjom.

Već nekoliko godina policija upozorava da je mobitel četvrti ubojica u prometu, nakon brzine, alkohola i nekorištenja sigurnosnog pojasa. Iako je za ovaj prekršaj propisana novčana kazna od 1000 kuna, i dalje velik broj vozača mobitel koristi bez handsfree uređaja.

Mobitel je mnogima u rukama po cijeli dan te se od njega ne odvajaju niti za vrijeme upravljanja vozilom

Čak i ako imate handsfree u vozilu, stručnjaci savjetuju da se istovremeno ne upravlja vozilom i razgovara na mobitel jer se u tom slučaju rizik od nesreće povećava za tri puta (kod mladih i neiskusnih vozača čak osam puta). Vozači lošije procjenjuju udaljenost do drugih vozila tijekom telefoniranja, sporije su i reakcije, a dolazi i do sužavanja vidnog polja pa vozači ne primjećuju niti prometne znakove pored kojih prolaze.

Razlog je distrakcija odnosno nepažnja odnosno skretanje pažnje s vožnje jer su telefoniranje i upravljanje vozilom dvije kognitivno zahtjevne aktivnosti. Pojam distrakcije nije primijećen samo kod vozača nego i kod biciklista te naročito kod pješaka.

Prema podacima Hrvatske udruge menadžera sigurnosti (HUMS), mobitelom se za upravljačem vozila koristi čak 91 posto vozača, 33 posto biciklista (svaki treći tijekom vožnje razgovara na mobitel, a svaki peti ima slušalice u ušima i sluša glazbu) te 50 posto pješaka koji preko prometnica prelaze s mobitelom u ruci ili na uhu.

Istraživanje koje je proveo HUMS pokazalo je kako gotovo 80 posto ispitanika smatra da je takvo ponašanje u prometu opasno. 38,7 posto navodi da ih nikakve kazne ne bi nagnale na promjenu ponašanja, a 7,2 posto vozača ispitanika smatra da je nepotrebno kažnjavati korištenje mobitela u vožnji. 30 posto ispitanih vozača izjavilo je da ih u telefoniranju tijekom vožnje može spriječiti postojeća kazna.

Znate li tko u Hrvatskoj najviše piše SMS poruke tijekom vožnje? To su, prema rezultatima istraživanja, žene iz Slavonije. Mobitel vozači automobila tijekom vožnje najviše koriste za razgovor, potom za spajanje na GPS, a na trećem je mjestu pisanje SMS poruka. Biciklisti mobitel tijekom vožnje često koriste i za fotografiranje (44,7 posto).

U istraživanju je sudjelovalo 1000 ispitanika iz 21 županije, a reprezentativno je po dobi, spolu, obrazovanju i zastupljenosti ispitanika po županijama.

 

KOMENTARI