Stižu novi poticaji za kupnju električnih vozila

Stižu novi poticaji za kupnju električnih vozila

Hoće li već u prvom ovogodišnjem tromjesečju biti oboren prošlogodišnji rekord od 145 novih električnih automobila?

Mini Vision Urbanaut koncept prikazuje kako Mini vidi budućnost svojih modela
Byton: najbrži automobil na autocesti podataka
Volvo će sve modele od 2019. godine elektrificirati

U Hrvatskoj je u prošloj 2018. godini broj novokupljenih električnih automobila dostigao brojku od 145, a početkom prosinca smo iz Fonda za zaštitu okoliša, prilikom predstavljanja nove usluge taksi prijevoza u Zagrebu Ride2, saznali kako u prvom tromjesečju 2019. godine kreće novi val poticaja za kupnju električnih automobila, električnih četverocikala, električnih bicikala, električnih motocikala.

Prema najavama, trebalo bi se raspodijeliti 25 milijuna kuna, što bi teoretski, ukoliko bi se svi poticaji potrošili na kupnju električnih automobila, moglo biti dovoljno za više od 300 vozila. Naravno, broj vozila bi mogao biti i veći jer neće svi dobiti maksimalno mogućih 80.000 kuna, budući da postoji i stavka o maksimalnih 40% iznosa za subvencioniranje nakon kupnje.

Renault Kangoo Z.E. i Renault Zoe

Ponovo očekujemo veliki interes za poticajima, a sjećamo se kako je u travnju prošle godine sav iznos od 12 milijuna kuna za privatne kupce otišao u roku od nekoliko sati. Dva mjeseca kasnije novih 13 milijuna kuna namijenjeno je bilo kupnji električnih vozila za pravne osobe. Potaknulo je to prodaju električnih automobila u Hrvatskoj pa je sa 22 prodana električna vozila u 2017. prodaja porasla za oko 660 posto, na 145 u 2018. godini.

U novom natječaju poticaja Fonda za zaštitu okoliša bit će subvencionirane i punionice električnih vozila, za sada se ne otkriva koliko će biti maksimalno za dobiti, ali se očekuje da uz 80.000 kuna za potpuno električna vozila i dalje budu subvencionirani plugin hibridi s maksimalnih 40.000 kuna dok se bicikli mogu dobiti uz najveći poticaj do 5000 kuna. Više se ne subvencioniraju klasični hibridi kakve na primjer nude Toyota i Lexus, a koji su se prije nekoliko godina poticali s 30.000 kuna dok je tada iznos za plugin hibride iznosio 50.000 kuna.

Besplatno punjenje, ali i cijena od prosječnih 7 do 8 kuna potrošene električne energije na 100 kilometara mnogima su mamac za kupnju električnih automobila

Fond bi tijekom prvog tromjesečja trebao raspisati natječaj za dodjelu istog iznosa novca kao i u 2018. godini – 25 milijuna kuna podijelit će se privatnim kupcima i pravnim osobama pa krenite što prije u potragu za vozilom i zatražite ponude kako biste bili spremni na vrijeme predati svoj zahtjev za poticaje.

KOMENTARI