Ova luksuzna limuzina prodana je u preko 3 milijuna primjeraka

Ova luksuzna limuzina prodana je u preko 3 milijuna primjeraka

Prvi puta je predstavljena 1989. godine, i od tada joj popularnost stalno raste, a prodaja u Europu je uglavnom usmjerena na hibridnu izvedbu ES 300h.

Više udobnosti i prilagodbe u Lexusu ES modelske godine 2023.
Najsigurniji automobili u 2018. godini su…
Lexus je upravo obilježio 30 godina postojanja

Lexus ES, najpopularnija Lexusova limuzina prešla je brojku od tri milijuna prodanih primjeraka na globalnoj razini. Ova prodajna brojka dosegnuta je 5 godina nakon što je model prvi put plasiran na tržište zapadne Europe, a 33 godine od trenutka kad je paralelno s markom Lexus na tržište plasiran model ES 250, i to isprva samo za SAD, zajedno s većim modelom, limuzinom LS 400. ES je trenutačno drugi najprodavaniji model automobila Lexus, odmah iza SUV modela RX, koji je dosad prodan u 3,6 milijuna primjeraka širom svijeta. ES je bio drugi najpopularniji Lexusov model i u 2022. godini, s prodanih 167.628 primjeraka širom svijeta, dok je RX bio prvi sa 178.234 prodana primjerka. U ukupno sedam prilika kada je godišnja prodaja modela ES prešla brojku od 100.000 primjeraka, četiri puta se to dogodilo u razdoblju između 2019. i 2022. godine.

U Europi je model ES rangiran kao četvrti na ljestvici najprodavanijih Lexusovih modela za 2022. godinu (s brojkom od 4.895 primjeraka), a iznimno je važan kao model koji se često bira za flote. Ostaje Lexusova najprodavanija limuzina u regiji, gdje obično i dalje dominiraju i vode modeli RX, NX i UX.  Aktualna generacija modela ES izrađena je na priznatoj Lexusovoj globalnoj strukturi, platformi K (GA-K). Zahvaljujući duljem međuosovinskom razmaku, kotači su više udaljeni prema kutovima, pa je širina traga prednjih i stražnjih kotača veća, a platforma je ujedno omogućila spuštanje poklopca motora i postizanje elegantne coupé linije krova.

ES se od 2018. godine na tržištima u zapadnoj Europi prodaje kao ES 300h, model s Lexusovim hibridnim pogonskim sustavom sa samostalnim punjenjem. Na ostalim tržištima ES je dostupan i u verziji s benzinskim motorom pod nazivima ES 200, ES 250 i ES 350.

KOMENTARI