Lexus je upravo obilježio 30 godina postojanja

Lexus je upravo obilježio 30 godina postojanja

1989. godine osnovan je Lexus, u to vrijeme novi automobilski brand

Ova luksuzna limuzina prodana je u preko 3 milijuna primjeraka
Najsigurniji automobili u 2018. godini su…
Više udobnosti i prilagodbe u Lexusu ES modelske godine 2023.

Tadašnji glavni europski konkurenti u premium razredu s kojima se Toyotin luksuzni brand odlučio boriti za svoje mjesto pod američkim suncem bili su BMW i Mercedes, dok Audi u to vrijeme nije bio niti blizu tako jak brand kao što je danas. Predsjednik Toyote Dr Eiji Toyoda timu stratega, inženjera i dizajnera postavio je pitanje: “Možemo li stvoriti luksuzni automobil koji će biti izazov najboljima?”.

Kroz 30 godina Lexus se pokazao kao predvodnik trendova i inovacija, a kroz tri desetljeća prodali su 10 milijuna vozila, impresivna je brojka s kojom se brend danas može pohvaliti. Od toga je 1,6 milijuna primjeraka s hibridnim pogonom koji je zavladao kod ove japanske marke. U Zagrebu je tijekom proslave održana i retrospektiva 30 najzanimljivijih modela.

Sve je počelo na tajnom sastanku u Toyoti kada je tim inženjera i dizajnera prihvatio izazov – stvoriti posve novi automobil koji će biti ravan najboljima u svijetu. U svibnju 1987. godine Lexusova uprava dala je odobrenje za konačni izgled modela LS. Nakon pet godina mukotrpnog rada, više od 400 prototipova (100 ih je uništeno u testiranjima), 1989. godine predstavljen je prvi Lexusov model Lexus LS 400.

„Kad vam Japanci kažu da su mukotrpno radili, onda to znači preko 300 radnih sati mjesečno, što je rezultiralo pravom senzacijom među automobilima, modelom sa stotinama novih patenata i najmanje dvostruko preciznije izrade od konkurencije”, rekao je Krešimir Bago, direktor Toyote Croatia napomenuvši kako je nove standarde kvalitete tržište odmah prihvatilo.

Čak 3000 modela ovog automobila prodano već u prvom mjesecu nakon lansiranja, a vrlo brzo Lexus je postao broj jedan na tržištu, prestigavši sve konkurente u svojoj klasi. U to je vrijeme Lexus prodao više automobila nego Mercedes svojih Genschera. Danas su prisutni u više od 90 zemalja svijeta, što Lexus čini luksuznim brendom s istinskim međunarodnim priznanjem.

Lexus je oduvijek predvodnik trendova – prvi je ugradio LED svjetla u automobile i tempomat, prvi je predstavio luksuzni hibrid s automatskim punjenjem. Bilo je to 2004. godine, a danas je većina luksuznih hibrida s automatskim punjenjem na prometnicama upravo marke Lexus.

Cjelokupan Lexusov proizvodni proces temelji se na drevnoj japanskoj Takumi vještini i visokim standardima izvrsnosti. Naime, Lexusovi Takumi majstori vrhunski su istrenirani da bez greške uoče i najmanju nepravilnost u zvuku ili na plohama automobila. Oni daju profinjen, ljudski dodir svakom aspektu dizajna i razvoja Lexusa, pa se s pravom može reći kako ništa nije tako precizno napravljeno kao Lexus.

Nj.E. Misako Kaji i Kensuke Tsuchiya

Proslavi su prisustvovali veleposlanica Japana u Hrvatskoj, Nj.E. Misako Kaji te predsjednik Toyote Adria Kensuke Tsuchiya. “U 60 tisuća radnih sati – na toliko je, naime, u Japanu podignuta ljestvica savršenosti – možemo reći kako smo stvorili automobil nenadmašne kvalitete, najpreciznije izrade, koji je privlačan i strastven, baš kao i vi Hrvati”, rekao je predsjednik Toyote Adria.

Lexus u četvrto desetljeće ulazi s novim modelima UX i ES, s kojima se, nakon deset godina odsustva vraćaju na hrvatsko tržište. Limuzina ES razbija sve predrasude o poslovnim automobilima dok Lexus UX Crossover osvaja potpuno inovativnim dizajnom.

KOMENTARI