Od danas su svjetla obavezna po danu na svim vozilima

Od danas su svjetla obavezna po danu na svim vozilima

Ove godine su svjetla na svim vozilima obavezna od 1. studenog, a odredba se odnosi do 1. travnja sljedeće godine

Nakon pomicanja kazaljki na satu ne moramo imati upaljena svjetla
Sitno ćemo i uštedjeti – prestaje obaveza vožnje s upaljenim svjetlima
Ne morate više imati uključena svjetla tijekom dana

Zakon o sigurnosti prometa na cestama ljetos je kroz izmjene dobio jednu promjenu, a odnosi se na obavezu korištenja kratkih ili dnevnih svjetala na svim vrstama vozila i po danu, u uvjetima dobre vidljivosti.

Dakle, dosadašnja odluka o korištenju svjetala po danu više se ne primjenjuje u periodu zimskog računanja vremena nego je propisan fiksni period, od 1.11. pa do 31.3. sljedeće godine

Članak 102. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisuje kako na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla, a na motociklu i mopedu za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena kratka svjetla tijekom cijele godine. Novčanom kaznom u iznosu od 300 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako postupi suprotno odredbama ovoga članka.

Nadamo se kako će novi automobili koji će dolaziti u prodaju, s obzirom na sve većoj primjeni umjetne inteligencije, samostalno brinuti o ovom detalju koji vozače ne bi trebao zamarati s detaljem koji je vrlo jednostavan za riješiti.

Nova vozila već danas mogu raspoznati pješaka i samostalno zakočiti ako vozač pravovremeno ne reagira pa postaje nejasno kako i ovaj detalj nije već riješen. Opcija se mogla ponuditi unutar postavki vozila, putem kojih prilagođavamo razne postavke poput recimo automatskih dugih svjetala.

KOMENTARI