Poliranje farova s pastom za zube? Da, moguće je

Poliranje farova s pastom za zube? Da, moguće je

Mnogima su požutjeli farovi glavnih svjetala noćna mora, ne samo u vizualnom pogledu nego i pri vožnji u noćnim satima. Postoji li jednostavno rješenje?

Sofisticirana Fiesta
Sa svega 95 komada prednosti ispred Clija, Golf je najprodavaniji u Europi u prvoj polovici godine
Dotjerana Ford Fiesta i dalje dostupna s trojim vratima, u povišenoj Active te sportskoj ST izvedbi

Plastični farovi danas su uobičajeni na vozilima dok se pravo staklo može vidjeti samo na starijim automobilima. Za razliku od stakla, plastika s vremenom požuti, dobije grubi sloj od različitih atmosferskih utjecaja te se rješenje nalazi ili u kupnji novih farova ili pak poliranju.

Ako polirate farove, tada ćete uklanjanjem žutila problem riješiti na neko vrijeme te će se nakon nekog vremena, ovisno jel vam automobil na suncu, sve ponovo vratiti. Možete farove ispolirati i zaštititi ih kod stručnih osoba, ali to košta i do nekoliko stotina kuna. I ponovo je pitanje dugotrajnosti takvog postupka. Što se može napraviti u kućnoj radinosti?

Najjednostavnije je probati s pastom za zube kojom ćete pastu nekoliko minuta utrljavati po površini. Naš čitatelj Leo iz okolice Slavonskog Broda uzeo je pastu s mikro granulama i spužvicu te se nakon utrljavanja paste srednje jakim pritiskom i ispiranja vodom te sušenja sa suhom krpom pet minuta poslije uvjerio u učinkovitost.

Iako su svjetla na njegovoj Fiesti prije postupka bila osrednje požutjela, efekt se odmah vidio. Farovi su sjajniji, čistiji, neusporedivo bolji s manje žutila te automobil izgleda vizualno novije. I usput je automobil ugodno mirisao.

Uslijedila je noćna vožnja, ali nekog efekta Leo nije primijetio. I dalje je vidio kao i prije poliranja, što se tiče same vidljivosti. Dakle, za praktički nekoliko kuna i desetak minuta posla redizajnirana Ford Fiesta pete generacije iz 2008. godine dobila je osvježenje, ali problem nije u potpunosti riješen. Istovremeno, automobil bolje vizualno izgleda tako da se uloženi trud ipak isplatio.

KOMENTARI