Nakon pomicanja kazaljki na satu ne moramo imati upaljena svjetla

Nakon pomicanja kazaljki na satu ne moramo imati upaljena svjetla

U nedjelju ujutro u 3 sata pomičemo kazaljke satova na 2 sata, zbog čega ćemo spavati sat vremena duže. Ali, nije to jedina novost – od tog dana ne moramo koristiti obavezna dnevna svjetla

Savjeti i preporuke za vozače mopeda i motocikala
Sitno ćemo i uštedjeti – prestaje obaveza vožnje s upaljenim svjetlima
Poliranje farova s pastom za zube? Da, moguće je

Za razliku od svih prethodnih godina, kada se s prelaskom s ljetnog na zimsko računanje vremena (Uredbom o ljetnom računanju vremena) automatski uvodila i zakonska obaveza vožnje s dnevnim ili kratkim svjetlima, od ove godine se taj zakon mijenja.

Umjesto da od nedjelje 27. listopada 2019. i po danu na svojim vozilima obavezno imamo uključena svjetla, ta se odredba počinje primjenjivati od petka 1. studenog 2019.
29. ožujka 2020. godine počet će se primjenjivati ljetno računanje vremena, ali još nekoliko dana kasnije morat ćemo voziti sa svjetlima i po danu; ta se odredba prestaje primjenjivati od 1. travnja 2020. godine.

Spomenimo kako je korištenje svjetala na motociklima obavezno tijekom cijele godine na hrvatskim prometnicama. Za one koji imaju električno vozilo, bitno je znati da se jeftinija tarifa primjenjuje od 21 sat pa do 7 sati ujutro (ljeti se primjenjuje od 22 do 8 sati ujutro).

Zimsku opremu na svojim vozilima, na dionicama na kojima je to propisano, potrebno je imati od 15. studenog do 15. travnja sljedeće godine.

KOMENTARI