Kazna za vozače automobila 300 kuna, a za bicikliste 500 kuna

Kazna za vozače automobila 300 kuna, a za bicikliste 500 kuna

Za vožnju po danu s isključenim svjetlima u zimskom periodu kazna je 300 kuna, ali biciklisti će platiti čak 500 kuna ako se ne pridržavaju zakonskih odredbi

U 8 nesreća poginulo 12 osoba, glavni uzrok stradavanja je velika brzina
Jammerom otključao Ford Focus i ukrao novac iz vozila
Zašto je dobro da vas policija zaustavi?

Za vozače motornih vozila na snazi je izmijenjena odredba članka 102. Zakona o sigurnosti prometa na cestama („NN“ 70/19) prema kojoj je datumski određeno korištenje dnevnih ili kratkih svjetala danju na motornim vozilima u razdoblju od 01. studenog do 31. ožujka sljedeće godine.

Od prije je poznato da su vozači mopeda i motocikala dužni tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu. U slučaju nepoštivanja obje navedene zakonske odredbe vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300 kuna.

I za vozače bicikla vrijede zakonske odredbe. Vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla.

U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi vozač bicikla će se kazniti novčanom kaznom od 500 kuna. Stoga, ukoliko vozite bicikl obavezno imajte upaljena svjetla kako biste bili što uočljiviji drugim sudionicima u prometu.

Zbog ranijih noćnih uvjeta te očekivanog pogoršanja vremenskih prilika u predstojećem razdoblju biciklisti budite propisno označeni te noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budite označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom.

Savjet pješacima, sudionicima u prometu: ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti budite označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom odnosno koristite svjetliju odjeću.

Vozači, pješačkim prijelazima se približavajte smanjenom brzinom i s povećanim oprezom, ne koriste mobitel tijekom vožnje, prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila, ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje. Poštujte ograničenja brzine kretanja (zakonska ili ona postavljenim prometnim znakom, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji) te brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti, a naročito budite oprezni kod pojave prve kiše nakon dužeg suhog razdoblja (cesta postaje skliska i produžava se zaustavni put).

Zbog prometnih nesreća, očekivanog porasta broja vozila na prometnicama u vrijeme nadolazećih blagdana, ranijih noćnih uvjeta te očekivanog pogoršanja vremenskih prilika u predstojećem razdoblju, sve sudionike u prometu upozoravamo da se pridržavaju prometnih propisa, a posebice:

– ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti, budite označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, odnosno koristite svjetliju odjeću,
– biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom.

KOMENTARI