Vozač ekspresno kažnjen s 90 dana zatvora

Vozač ekspresno kažnjen s 90 dana zatvora

Vozač je u pijanom stanju zaustavljen u Gračacu, ali nije to jedini razlog za određivanje zatvorske kazne

Kako smo vozili tijekom prošlog vikenda
Najmanje prekršaja pod nadzorom PU Međimurske
Ovo je prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama

Policijski službenici Postaje granične policije Gračac prilikom pojačanog postupanja policije po nadzoru brzine kretanja vozila na prometnicama zaustavili su u Gračacu sredinom kolovoza vozilo Volkswagen gospićkih registarskih oznaka, a vozilom je upravljao 24-godišnji vozač, hrvatski državljanin. Uslijedio je alkotest te je izmjereno 1,97 promila, a osim vožnje pod utjecajem alkohola policija je ustanovila kako pijani vozač nema niti vozačku dozvolu. Uz to što je upravljao vozilom prije stjecanja prava na upravljanje bio je i pod zabranom upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije.

Bezuvjetna kazna zatvora od 90 dana i zabrana upravljanja motornim vozilima B kategorije 24 mjeseca pravomoćna je kazna koja je uslijedila rješenjem nadležnog suda te je 24-godišnjak predan na izdržavanje kazne zatvora u Zatvor u Gospiću.

Vozač je na svojoj koži osjetio nove odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama koje predviđaju snažnije kažnjavanje počinitelja osam najtežih prekršaja za koje je policija detektirala da uzrokuju najveća i najteža stradavanja u prometu:

• prekoračenje dozvoljene brzine kretanja u naseljenom mjestu za više od 50 km/h,

• vožnja u suprotnom ili zabranjenom smjeru na autocesti, brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila,

• namjerni prolazak kroz crveno svjetlo, odnosno prolazak kroz crveno svjetlo bez smanjenja brzine, povećanjem brzine ili prolazak kroz dva ili više crvenih svjetala,

• odbijanje podvrgavanju ispitivanja radi provjere da li u organizmu ima alkohola ili droga,

• vožnja pod utjecajem alkohola iznad 1,5 g/kg i vožnja pod utjecajem droga,

• upravljanje vozilom prije stjecanja prava,

• upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola ukinuta zbog prikupljenih negativnih prekršajnih bodova,

• upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, dok je vozač isključen iz prometa ili mu je izrečena mjera privremenog oduzimanja vozačke dozvole ili zaštitna mjera.

policija

KOMENTARI