Lexus UX je prvi tetovirani automobil na svijetu

Lexus UX je prvi tetovirani automobil na svijetu

Slaveći vještinu obrta i tradicionalno japansko zanatsko umijeće, Lexus je odlučio izraditi prvi tetovirani automobil na svijetu, a sve je dizajnirala i izradila vodeća londonska majstorica tetovaže Claudia De Sabe.

2023 Lexus UX 300e dobio bateriju većeg kapaciteta i novi multimedijski sustav
Lexus je ponovno službeni automobil Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji
Tri Lexus automobila nakratko su postali junaci japanskog manga stripa

Koristeći bijeli Lexus UX kao svoje ”platno” te bušilicu Dremel umjesto igle za tetoviranje, Claudia De Sabe je stvorila protočnu sliku koja prikazuje ribu Koi duž vozila. Koi je motiv poznat u tradicionalnoj japanskoj umjetnosti, a simbolizira sreću i upornost.

Claudia je koristila bušilicu Dremel za uklanjanje površinske boje i izlaganje metalne površine kako bi stvorila složeni uzorak, a zatim je rukom nanijela pet litara visokokvalitetne boje za automobile kako bi istaknula detalje. Kao završni korak, koristila je zlatni list kako bi posebno istaknula neke pojedinosti i dala cijeloj slici snažniji 3D dojam, prije nego li je na cijelo vozilo nanesen sloj zaštitnog laka kako bi UX mogao nesmetano i bez oštećenja tetovaže krenuti na ceste.

Cijeli je postupak trajao šest mjeseci od početnih crteža, dok se samo ”tetoviranje” protegnulo na pet osmosatnih radnih dana intenzivnog rada. Postupak je bio fizički zahtjevan, jer, osim neugodnih vibracija bušilice, automobil se, za razliku od čovjeka, ne može namjestiti u položaj udobniji za umjetnika. Dok se male greške prilikom tetoviranja ljudskog tijela mogu vrlo lako preraditi ili obojiti u neki drugi uzorak, ”graviranje” bušilicom zahtijeva apsolutnu preciznost.

Ovaj projekt je posveta zanatskom umijeću takumi koja nalazi primjenu na svakom Lexusu, a prepoznaje se u svakoj pojedinosti dizajna i besprijekornoj izradi koja je postignuta zahvaljujući ljudskoj vještini usavršavanoj kroz godine predane vježbe. Slično tome, Lexus je prigrlio tradicionalne japanske motive u dizajnu vozila, u elementima kao što su obloge kabine od naboranog papira washi na UX-u te nezamjetnog prožimanja vanjštine i unutrašnjosti kroz vjetrobran, ocrtavajući arhitektonske odlike japanskih domova engawa.

Tetovirani UX nema određenu cijenu, ali se procjenjuje da bi ovako posebno uređen mogao koštati preko 120.000 funti (oko milijun kuna), a Lexus je pripremio i kratki video kako je ovaj poseban automobil nastao:

KOMENTARI