Lexus predstavio novu generaciju modela LX, koji se temelji na Toyoti Land Cruiser

Lexus predstavio novu generaciju modela LX, koji se temelji na Toyoti Land Cruiser

Novi LX je postavljen na novu platformu koja donosi uštedu i do 200 kg, a bit će dostupan s 3,5-litrenim V6 benzinskim i 3,3-litrenim V6 dizel motorom, a po prvi puta se nudi u VIP opremi koja dolazi s četiri individualna sjedala, kako bi udobnost bila na najvišoj razini.

Predstavljen novi Lexus NX, po prvi puta dostupan i kao plug-in hibrid
15 godina Lexusovih luksuznih hibrida – koliko se tehnologija promijenila?
Poseban upravljač i ”steer-by-wire” upravljanje: samo dio tehnologije novog Lexusa RZ 450e

Još od predstavljanja prve generacije daleke 1996. godine, LX je najbolji i najluksuzniji Lexusov model, a od tada je prodano preko 500.000 primjeraka na više od 50 tržišta. To je jako dobar rezultat za ovakav luksuzan i skup model, a zanimljivo je kako je u Rusiji i ostalim istočnoeuropskim zemljama prodano preko 60.000 primjeraka.

Nova generacija, četvrta po redu, temelji se na Toyoti Land Cruiser (J300), čija je premijera bila u lipnju ove godine, a novi LX je postavljen na novu GA-F platformu koja mu je omogućila uštedu u težini i do 200 kg. Točne vanjske dimenzije nisu objavljene, no zna se kako je međuosovinski razmak dug 2850 mm, a novi model nudi jednake prilazne i odlazne kuteve prilikom off-road vožnje.

Za pogon se brinu novi 3,5-litreni V6 twin-turbo benzinski motor (LX 600) koji razvija maksimalnu snagu od 305 kW/415 KS i nudi maksimalni okretni moment od 650 Nm, a tu je i novi 3,3-litreni V6 twin-turbo dizelaš (LX 500d) koji razvija maksimalnu snagu od 220 kW/299 KS i nudi maksimalni okretni moment od 700 Nm. Oba motora su uparena s 10-stupanjskim automatskim mjenjačem, a pogon je na sve kotače.

U potpuno novoj unutrašnjosti ističu se čak dva zaslona na središnjoj konzoli, od kojih je gornji dijagonale 12,3 inča, dok je donji dijagonale 7 inča. Tu je i četverozonski klima uređaj, a putnici na stražnjim sjedalima imaju svoje zaslone, kao i HDMI priključak za multimedijske uređaje. Uz to, nova VIP izvedba nudi se s četiri individualna sjedala, kako bi komfor bio na najvišoj razini.

Novi Lexus NX je dostupan u izvedbi s 5 i sa 7 sjedala, a za dobar zvuk brine se serijski premium audio sustav s 10 zvučnika, dok je u opciji Mark Levinson premium audio sustav s čak 25 zvučnika. Osim visokih luksuznih standarda, ovaj je model opremljen i svim najnovijim sigurnosnim sustavima, među kojima treba istaknuti BladeScan adaptivna duga svjetla koja mogu biti uključena, no koja ne zasljepljuju ostale vozače.

2021.03.24

KOMENTARI