Više udobnosti i prilagodbe u Lexusu ES modelske godine 2023.

Više udobnosti i prilagodbe u Lexusu ES modelske godine 2023.

Limuzina Lexus ES dobila je F SPORT Design paket opreme, novi multimedijski sustav s navigacijom u oblaku, grijanje i klimatizaciju koja se upravlja putem aplikacije, te nove sustave e-Care i Health Check Report.

Ova luksuzna limuzina prodana je u preko 3 milijuna primjeraka
Najsigurniji automobili u 2018. godini su…
Lexus je upravo obilježio 30 godina postojanja

Na limuzini više srednje klase Lexus ES uvedena su poboljšanja za modelsku godinu 2023., a ona se prvi put na tržištu plasirala 2018. godine i redizajnirana je 2021. godine. Ovaj model najpopularnija je Lexusova limuzina, a sada nudi više udobnosti i praktičnosti. Tako je ugrađen novi multimedijski sustav koji je posebno dizajniran za lakši pristup informacijama, komunikaciju i upotrebu zabavnih sadržaja. Radi brže od svog prethodnika, intuitivnije i ima više funkcija. Nove značajke uključuju mogućnost bežičnog povezivanja s pametnim telefonom putem sustava Apple CarPlay (ili putem žičane veze za sustav Android Auto), navigacija u oblaku i glasovno prepoznavanje.

Navigacija u oblaku omogućuje pristup informacijama o stanju na cestama i u prometu u stvarnom vremenu, što omogućuje lakše planiranje putovanja i izbjegavanje gužvi, ali i pristup informacijama o lokalnim cijenama goriva i parkingu. Ako se prekine veza s oblakom, ugrađeni sustav za navigaciju i dalje ima signala. Novi ES sad dolazi s ugrađenim glasovnim asistentom „Hey Lexus” koji reagira na glasovne naredbe i omogućuje jednostavnije uspostavljanje telefonskih poziva, upravljanje zvukom i klimatizacijom te surfanje internetom. Prepoznaje 19 različitih europskih jezika, a može prepoznati i odgovarati na informativne komentare.

Također, kako bi ES bio još jednostavniji za upotrebu, redizajnirana je središnja konzola u prednjem dijelu putničkog prostora. Tamo se sad nalaze dva držača čaša i bežični punjač izvan kutije ugrađene u konzolu za lakši pristup. A tamo gdje su ranije bila dva USB-A priključka i jedan dodatni ulaz sada je jedan USB-A priključak za reproduciranje zvučnih zapis u visokoj rezoluciji s vanjskih uređaja i jedan USB-C priključak za punjenje tih uređaja.

Dodane su i nove mogućnosti povezivanja nadogradnjom podatkovnog komunikacijskog modula DCM, pa vozilo može komunicirati s mobilnim mrežama i internetom. Sada je omogućeno povezivanje sa sustavom e-Care. Radi se o usluzi putem koje vozači mogu dobiti savjete, a u rijetkim slučajevima kvara i dijagnostičke podatke o vozilu. Putem sustava e-Care Health Check Report Lexus non-stop prati parametre vozila i šalje zabilježene podatke distributerima. Tako distributer kojeg vlasnik odabere može kontaktirati s vlasnikom i zakazati termin za servis.

Nadogradnjom modula DCM vlasnicima je također omogućen daljinski pristup vozilu ES putem aplikacije Lexus Link na pametnom telefonu. Tako mogu na daljinu otključati ili zaključati vrata, uključiti svjetla upozorenja i namjestiti postavke klimatizacije ili grijanja prije ulaska u automobil.

Ima promjena i u vanjskom izgledu modela ES, s modelom nove razine opreme F SPORT Design. U toj inačici automobil ima crne 19-inče kotače od lake legure, kupcima je za odabir dostupno 10 različitih boja karoserije, a na svakom prednjem braniku nalazi se oznaka F SPORT Design.

Proizvodnja modela Lexus ES, modelska godina 2023., započinje u kolovozu, a prve isporuke započinju na jesen. Tada će biti poznate i cijene.

KOMENTARI