Hyundai Ioniq 5 proglašen ‘Njemačkim automobilom godine’ 2022.

Hyundai Ioniq 5 proglašen ‘Njemačkim automobilom godine’ 2022.

Ioniq 5 je proglašen 'Njemačkim automobilom godine' 2022. (GCOTY), a izabran je od strane žirija kojeg čine 20 automobilskih novinara koji testiraju i ocjenjuju svaki model u smislu karakteristika, relevantnosti i buduće održivosti.

Lotus Evija bit će najmoćniji serijski automobil na svijetu
Volvo će sve modele od 2019. godine elektrificirati
Audi e-tron prototip donosi jednu svjetsku premijeru

Samo pola godine nakon predstavljanja njemačkom tržištu, Hyundaijev Ioniq 5 proglašen je ‘Njemačkim automobilom godine’ (GCOTY) 2022. Na dodjeli GCOTY nagrada, najbolji modeli automobila godine natječu se jedni s drugima u pet kategorija: “Kompaktnost”, “Premium”, “Luksuz”, “Nova energija” i “Performanse”. Međunarodno umreženi žiri od 20 automobilskih novinara testira i ocjenjuje svaki proizvod u smislu karakteristika proizvoda, relevantnosti i buduće održivosti. Kao pobjednik klase u kategoriji “Nova energija”, Ioniq 5 sudjelovao je u – i posljedično pobijedio – u završnoj rundi.

“Hyundai Ioniq nije samo izvanredan električni automobil. Za nas je to ovogodišnji top model,” kaže Jens Meiners, inicijator i član žirija ‘Njemačkog automobila godine’. “Jedinstvena kombinacija dizajna, učinkovitosti i užitka u vožnji Ioniqa 5 pomogla je automobilu da zaradi natprosječne ocjene po svim kriterijima bez pokazivanja slabih točaka. U našim očima, koncept rada Ioniqa 5 i tehnologija baterije su revolucionarni. I iako je 2022. ‘Njemački automobil godine’, Ioniq 5 definitivno ima i globalnu privlačnost.”

Ioniq 5 je prvi model u Hyundaijevoj novoj liniji marke Ioniq. On je izgrađen na Electric Global Modular Platform (E-GMP), platformi Hyundai Motor Group posvećenoj električnim vozilima na baterije. Kupci mogu birati između dvije opcije paketa baterija – 58 kWh ili 72,6 kWh – i pogona na sve ili stražnje kotače. Verzija sa stražnjim pogonom i 72,6 kWh ima maksimalnu autonomiju vožnje od 481 kilometar s jednim punjenjem, prema WLTP-u.

Zahvaljujući tehnologiji punjenja od 800 V, obje opcije paketa baterija mogu se napuniti od 10 do 80 posto u samo 18 minuta na stanicama za brzo punjenje. Kupci mogu koristiti tehnologiju Vehicle to Load (V2L) za punjenje bilo kojeg elektroničkog uređaja tijekom vožnje ili parkiranja, poput prijenosnih računala ili e-romobila, a također može vući prikolice čija je ukupna masa do 1.600 kilograma. Kao i kod svih Hyundai modela, Ioniq 5 dostupan je s petogodišnjim jamstvom na neograničenu kilometražu. Uz ovo jamstvo za vozilo, visokonaponska baterija također je pokrivena jamstvom od osam godina ili 160.000 kilometara.

KOMENTARI