Sve što znamo o potpuno novom kompaktu Citroënu C4 i ë-C4

Sve što znamo o potpuno novom kompaktu Citroënu C4 i ë-C4

Citroën je razotkrio sve karte o novoj generaciji kompaktnog C4, a mora se priznati kako u ovoj igri ima puno aduta!

Prije točno 100 godina Citroën je lansirao Tip A
Vozili smo Citroën C5 Aircross: Dostojan 100. rođendana
Počeo je Mondial de l’Automobile (Paris Motor Show 2018)

Nakon svojevrsnog teasera” prije par tjedana, Citroën je sada objavio sve podatke o potpuno novoj generaciji modela C4 koji će biti u ponudi s tri benzinska, dva dizelska i jednim električnim motorom, tako da će pokriti sve niše kompaktne klase. Nova generacija donosi i potpuno novi izgled, ali i nagovještaj kako će ubuduće izgledati Citroënovi automobili, a pritom mislimo na masku i svjetla. Osim toga, malo povišena karoserija i coupeovske linije su baš ono što tržište trenutno traži.

Osim toga, Citroën se pobrinuo i za personalizaciju, pa tako možete birati između 31 kombinacije boja i Color paketa, a tu je i čak 6 različitih unutarnjih uređenja. Za svakog ponešto. Za električni ë-C4 pak postoji i Anodised Blue boja, a koja se još može naći samo na modelu C5 Aircross.

Novi C4 dolazi s tri turbo benzinca sa 100 KS, 130 KS i 155 KS s time da prva dva dolaze standardno sa 6-brzinskim ručnim mjenjačem, dok najsnažnija izvedba dolazi samo s 8-brzinskim automatskim mjenjačem (EAT8), a koji je kod modela sa 130 KS opcija. Dizel ponudu čine turbo dizelaši sa 110 KS i 6-brzinskim ručnim mjenjačem te sa 130 KS i EAT8 automatskim mjenjačem.

Svakako će biti zanimljiva električna izvedba ë-C4 koja dolazi s elektromotorom najveće snage 136 KS i 260 Nm okretnog momenta. U njega je ugrađena 50 kWh baterija koja mu omogućuje doseg do 350 km s jednim punjenjem. Električni Citroën ë-C4 do stotke ubrzava za 9,7 sekundi, a maksimalna brzina mu je ograničena na 150 km/h.

Vrijeme punjenja traje od pola sata (od 0 do 80 posto na brzoj punionici), pa sve do 24 sata, koliko traje punjenje od 0 do 100 posto na kućnoj utičnici. ZA one koji ne znaju, svakako treba uzeti u obzir kako vrijeme trajanja punjenja od 0 do 80 posto je otprilike isto kao i za punjenje od 80 do 100 posto.

Novi C4 i ë-C4 dolaze na novoj platformi s međuosovinskim razmakom koji se protegnuo na 267 cm, dok mu je dužina 436 cm. Širok je 180 cm i visok 152,5 cm, a od tla je udaljen 15,6 cm. To znači kako je narastao u svim smjerovima, pa je sada više prostora za putnike, a tu je i prtljažnik obujma 380 litara.

Osim toga, tu je i ovjes s hidrauličnim graničnicima, kakvi su poznati iz modela C4 Cactus i C5 Aircross, a koji se brinu da vožnja putnicima bude što udobnija. Citroen se potrudio oko novog C4, a zanimljiv izgled i velik izbor pogona predviđaju mu svijetlu budućnost, a sve cijene ćemo znati netom prije dolaska na naše tržište.

KOMENTARI