Vrhunska automobilska zabava u Sv. Martinu na Muri

Vrhunska automobilska zabava u Sv. Martinu na Muri

Trash&Burn festival američkih automobila ušao je u drugo desetljeće

Što kažete na Toyotu Camry?
Richard Mille RM 11-03 McLaren
Sjećate li se Renaulta 5?

Interes za američkim automobilima ne jenjava iz godine u godinu nego, dapače, raste. Vidljivo je to bilo i na 11. po redu susretu američkih automobila i rock and roll festivalu Trash&Burn koji se u izletištu Goričanec u Sv. Martinu na Muri održao 21. i 22. lipnja. Grmljavina konjskih snaga, ali i grmljavina iz zvučnika u večernjim satima nakon što se detaljno pogledaju automobili dužine uglavnom iznad pet metara traje dugo u noć.

Ipak, sve počinje po danu, kako bi se sva ljepota i raskoš američke automobilske industrije doživjela u punoj veličini. Stotinjak američkih automobila, kombija i motocikala s američkim naglaskom u ponekim je izvedbama doživjela različite vizualne i zvučne promjene, ali i s custom inačicama ovi automobili pružaju duh luksuza, prostranosti i zanimljivog dizajna koji je obilježio 50-te, 60-te, 70-te i 80-te godine prošlog stoljeća. Iako su se na livadi izletišta mogli vidjeti i stariji primjerci. Pa i oni koji dolaze iz daleke budućnosti, poput DeLoreana koji je privlačio poglede i kamere mobitela. 

Raskoš u svim bojama

Više različitih verzija Forda Mustanga svakako su najprimamljiviji primjerci za gledanje, ali i Corvette Stingray, Cadillaci, Oldsmobile, Chevrolet Camaro. Upravo je jedan potonji Camaro iz 1977. godine podignuo popriličnu prašinu nakon što je nekoliko minuta 340 KS trošilo gume na terenu predviđenom za burnout odnosno paljenje guma. Svaki put kad bi neki vlasnik pokrenuo neki 5-litreni ili više kubičnih centimetara veliki obujam motora, svi bi se zaputili prema tamo kako bi čuli zvuk kakav se ne viđa na našim prometnicama baš često.

Iako, sudeći po registracijskim pločicama, u čakovečkom kraju su američki muscle cars itekako popularni. I u susjednim zemljama, a naročito u austrijskom Grazu iz kojeg su stigla dvojica mladića oko 26 godina starosti dok su njihovi automobili postali već prave djedice u odnosu na njih. Ljubav koju imaju prema američkim automobilima traje od malih nogu, izjavljuju ponosno dok pokazuju svu raskoš ispod poklopca motora.

Uz obavezni pin-up natječaj u kojem je sudjelovalo 20-ak djevojaka odjevenih i našminkanih kao u 50-im godinama, pozirajući fotografima u izazovnim pozama pored biranih Buicka i drugih modela uslijedio je i večernji dio s nastupom nekoliko rock and roll bandova koji su sve dodatno zagrijali. Glazba uživo, uz prethodni uživo zvuk motora kombinacija su s kojom je Trash&Burn ušao u drugo desetljeće postojanja, bez straha za budućnost. S nestrpljenjem čekamo sljedeće, 12. izdanje.

Raskoš ispod haube je uz zvuk motora privlačila najviše pozornosti posjetitelja

Nastup nekoliko rock and roll bandova uživo je zapalio sve prisutne

Niti kiša ne može pokvariti doživljaj, dokazuju predivne djevojke spremne za pin-up contest

Barber shop jedna je od atrakcija Trash&Burn festivala

Ambijentalna LED svjetla u različitim bojama koriste se samo za nastupe na susretima, ne i u stvarnoj vožnji

Legendarna američka marka motocikala Harley-Davidson zanimljivo je vizualno izložena

Bez Forda Mustanga, koji smo vidjeli u više različitih generacija, zasigurno ne može proći niti jedan Trash&Burn

DeLorean poznajemo iz serijala Povratak u budućnost, a ove je godine svratio i na Trash&Burn festival

Patrick iz Graza vlasnik je Chevroleta Camaro iz 1977. godine snage 340 KS s kojim je napravio odličan burnout show

Chrysler New Yorker iz 1977. godine s V8 motorom obujma 7200 kubika

Patrick iz Graza vlasnik je Chevroleta Camaro iz 1977. godine snage 340 KS s kojim je napravio odličan burnout show

Chevrolet Apache 10 star je oko šest desetljeća, ali se još uvijek ne predaje

Paljenje guma odnosno burnout tradicija je koja nikad neće prestati

Buick s USA oznaci na registracijskoj pločici iz Austrije

 

 

KOMENTARI