Kako se vozilo i pilo za Martinje

Kako se vozilo i pilo za Martinje

Tijekom vikenda krštenja mošta policija je vozače ulovila u 3793 prekršaja

Najnoviji podaci o prometnim prekršajima tijekom Martinja
Pogledajte kako izgleda simulirani napad na štićenu kolonu vozila
Preporuka policije zbog jakog i olujnog vjetra

Rekorder s najviše promila alkohola u krvi tijekom Martinjskog vikenda zaustavljen je na području policijske uprave Krapinsko-zagorske, a izmjereno mu je 3,37 g/kg. Ovaj vozač jedan je od 515 prekršitelja koji su se tijekom vikenda, od 8. do 11. listopada 2019. vozili u alkoholiziranom stanju. Ipak, najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU Zagrebačke, njih 111, a najmanje je utvrđeno na području PU Ličko – senjske, Požeško – slavonske i Šibensko – kninske, po 7 takvih prekršaja. Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili su vozači starosti od 31 do 40 godina (139 takvih prekršaja), a najčešće izmjerena koncentracija alkohola je od 0,51 do 1,0 g/kg.

Policija je tijekom tri dana posebno bila usmjerena na recidiviste odnosno vozače koji ponavljaju teška djela. Od 57 takvih vozača, 30 osoba je imalo nedopuštenu koncentraciju alkohola, a 8 vozača je zadržano u posebnim prostorijama do otrežnjenja.

Policija je tijekom drugog listopadskog vikenda imala jako puno posla

Brzina, pojas, mobitel

Od ostalih prekršaja u kojima su policajci ulovili vozače, ukupno ih je evidentirano 3793, prednjači prekoračenje dopuštenom brzinom kretanja (1231 prekršaj), a najveća prekoračena brzina izmjerena je na području PU Vukovarsko-srijemske – 201 km/h. Najbrže se vozilo po prometnicama Zagreba (193 prekršaja), a najmanje u PU Šibensko – kninskoj, 14 takvih prekršaja.

Vozači ne vole koristiti sigurnosni pojas, pokazuju podaci o 395 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, a najmanje pojas vole vozači na području PU Splitsko-dalmatinske, njih 70. Mobitel je već duže vrijeme na četvrtom mjestu po broju prekršaja, a tijekom tri dana policija je utvrdila 156 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom. U gotovo svim policijskim provjerama najviše se mobiteli koriste na području zagrebačke PU. Spomenimo i kako se svaki tjedan vozači bez vozačke dozvole kreću po prometnicama, a u upravljanju vozilom prije stjecanja prava ulovljeno je devet vozača. Sedam vozača se i uz zabranu upravljanja vozilom usudilo ponovo sjesti za upravljač.

Tijekom vikenda provođenja ove akcije, u koju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa (uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge i dr.) dogodile su se 42 prometne nesreće s nastradalim osobama. Jedna je osoba smrtno stradala u jednoj nesreći dok su u ostalim nesrećama ozlijeđena 54 sudionika.

KOMENTARI