Oduzimanje vozačke dozvole, zatvor, pa čak i oduzimanje vozila

Oduzimanje vozačke dozvole, zatvor, pa čak i oduzimanje vozila

Za prekršitelje Zakona o sigurnosti prometa na cestama, ukoliko se usvoje prijedlozi izmjena, slijede drastične kazne

Novi zakon: vozač kažnjen novčanom kaznom od 24.000 kuna
Od nedjelje su uključena dnevna svjetla obavezna
Ford će platiti kaznu od gotovo 20 milijuna američkih dolara radi lažnog reklamiranja

Aktualni Zakon o sigurnosti prometa na cestama uskoro bi mogao dobiti nove stavke u kojima će biti propisane znatno rigoroznije mjere za prekršitelje – uz oduzimanje vozačke dozvole mogli biste završiti i u zatvoru, a predlaže se i oduzimanje vozila. Izmjene predlaže Ministarstvo unutarnjih poslova jer sadašnje kaznene odredbe nisu učinkovite, što se očituje kroz prometne nesreće s velikim brojem ozlijeđenih, i dalje imamo visok broj poginulih u prometnim nesrećama, a prometna kultura nam je vrlo niska.

Uz kazne, mogli bismo dobiti i neke novine kao što je povećanje dopuštene najveće brzine na autocestama sa 130 na 140 km/h. Istovremeno, za one koji previše pritisnu papučicu gasa na autocesti, izmjeri li policija 50 km/h više od dopuštenog, novčana kazna bi bila od 15.000 do 50.000 kuna ili dva mjeseca zatvora. Svi oni koji po autocestama blendaju drugima da im se maknu ispred te ukoliko preblizu voze do vozila ispred mogli bi biti kažnjeni s 2000 kuna i s jednim kaznenim bodom (sadašnja kazna je 500 kuna).

Niti u naseljenom mjestu nisu ništa manje predložene novčane kazne – za prekoračenje od 50 km/h kazna je 10.000 do 20.000 kuna, čak 6 kaznenih bodova te 6 mjeseci oduzimanja vozačke dozvole. Ponovite li dva puta takav prekršaj, policija će vam oduzeti automobil. Za vožnju veću za 30 do 50 km/h kaznit će se vozače s 3000 do 7000 kuna.

Bez svojeg automobila možete ostati ukoliko ponovite neke od ovih prekršaja: dva puta ste se vozili u krivom smjeru ili vozili bez vozačke dozvole koja je oduzeta. Za alkoholizirane vozače također se predlaže oduzimanje vozila ukoliko im policija dva puta izmjeri između 0,5 i 1,5 promila alkohola u krvi.

Konačno bi se trebalo stati na kraj i vozačima koji pretječu drugo vozilo dok propušta pješake na pješačkom prijelazu – predlaže se oduzimanje vozačke dozvole na dva mjeseca. Prolazak kroz crveno svjetlo na semaforu spada među najopasnije prekršaje – napravite li i policija vas snimi (ili prometna kamera) slijedi kazna od 3000 do 7000 kuna, 3 negativna boda te oduzimanje vozačke dozvole do šest mjeseci.

KOMENTARI