Zašto je dobro da vas policija zaustavi?

Zašto je dobro da vas policija zaustavi?

Iako će većina na pitanje iz naslova odgovoriti kako im se to baš ne čini dobro, postoji i druga strana medalje

209 smrtno stradalih u prometnim nesrećama u 2019. godini
Lokacije na kojima će biti postavljene nove fiksne kamere za nadzor brzine
5.012 prekršaja tijekom pojačane kontrole prometa za vikend

Koliko često vas policija zaustavlja? Netko se vjerojatno može pohvaliti da ga policija nikada ili gotovo nikada ne zaustavlja. Razlog policijskog zaustavljanja nije uvijek prekršaj, nekada je riječ o kontroli prometa. Ipak, svatko od nas će, nakon što ispred sebe ugleda podignutu policijsku oznaku, prvo pomisliti da je nešto skrivio. A vrlo često to nije tako. Policija redovito obavlja kontrolu prometa te nasumično zaustavlja vozila.

Autor teksta ima čast da ga policija godišnje zaustavi najmanje dva pa do četiri-pet puta. Uz pristojan pozdrav s obje strane, sve prolazi vrlo brzo i ugodno. Trebamo uvijek znati kako je policija tu i zbog nas samih. Čak i zaustavljanjem vozila koja su u prekršaju, čine dobro djelo kako bi i same te vozače spasila od kakve tragedije ili od utjecaja na druge vozače. U posljednje vrijeme na hrvatskim se prometnicama događa velik broj nesreća u kojima pogibaju nevine osobe. Mnogi zbog toga još više pozivaju policiju na kontrole, iako postoje i oni koji se s time ne slažu. Postavlja se pitanje – kome smeta policijska kontrola?!

Zamislite da vam ne rade stop svjetla na vozilu. Ako to s vremena na vrijeme ne provjeravate u noćnim satima prema odsjaju na drugim predmetima, postoji mogućnost da se vozite s neispravnim svjetlima koja vam mogu spasiti život. Krenete li kočiti, vozač iza vas to neće znati dok ne krenete znatnije usporavati, a tada može biti prekasno. Možda vam ne rade niti pozicijska svjetla, sigurno ne želite da se netko zabije u vas na autocesti s gustim prometom, kada vas zasljepljuju mnoga svjetla iz suprotnog smjera. O pokazivačima smjera da ne govorimo, tada su moguće još češće nesreće, bilo u gradu ili na otvorenoj cesti.

Ponekada se policija sakrije kako bi iznenadila sudionike u prometu

Što ako vam ukradu vozilo, kako će ga policija pronaći? Jedna od metodologija svakako je nasumična kontrola prometa, a i postavljene prometne kamere imaju takvu funkcionalnost. Dakle, kad vas policija zaustavlja, ne mora značiti da ste nešto skrivili nego ćete time pomoći i sebi i drugima, u većini situacija.

Zaustavljanjem vozila u prometu policija pronalazi i predmete koji se ne bi smjeli prevoziti, sprječava šverc ljudi, a možda će nekome spasiti i život ako recimo primijete da vozaču nije dobro. Istovremeno, malo ćete i predahnuti od vožnje jer znamo da postoje vozači koji se satima i satima voze, bez da se zaustave kako bi protegnuli noge i odmorili se.

Stoga, kad vas sljedeći put policija zaustavi, nasmiješite im se i uljepšajte tih nekoliko minuta i sebi i policajcima; time će kontrola biti ugodnija za obje strane i nećete imati nikakav osjećaj nelagode.

 

KOMENTARI