5G tehnologija primijenjena na auto utrkama

5G tehnologija primijenjena na auto utrkama

Pri brzinama između 200 i 370 km/h 5G tehnologija omogućuje uživo prijenos

Dublji pogled u novi Golf 8: što je to Car2X?
Volvo, Ericsson i Telia kroz 5G mrežu testiraju autonomna tehnološka rješenja
Detektor bijesa na cesti

Sljedeća generacija mobilne telefonije, skraćeno 5G, naglasak stavlja na velike brzine prijenosa podataka te malu latenciju odnosno kašnjenje. S obzirom na velike brzine koje se ostvaruju prilikom automobilskih utrka, Samsung i SK Telecom su 5G primijenili na automobilskim utrkama kako bi se dobilo bolje iskustvo gledanja, a time se otvaraju i mnoge druge mogućnosti.

Informacije iz automobila šalju se u stvarnom vremenu, praktički bez kašnjenja

Demonstracija je održana na stazi za utrke Korea International Circuit, uz pomoć Samsung Networks end-to-end 5G mmWave rješenja i 5G New Radio (NR) baznih stanica. Radi se o opremi koja se od prve polovice 2019. godine koristi u komercijalnim svrhama u Sjedinjenim Državama.

Dok se trkaći automobil kretao brzinom od 210 kilometara na sat, oprema je pokazivala stabilne performanse 5G uređaja u zoni staze prilikom live preuzimanja, učitavanja i primopredaje (handovers). Postignute su brzine preuzimanja od 1Gb/s, pri frekvenciji od 200 MHz, u spektru od 28 GHz. Tehnologija se može koristiti pri brzinama do 370 km/h, a donosi bolje iskustvo praćenja utrka jer gledatelji u realnom vremenu, uz korištenje live video streaminga, mogu pratiti utrku iz različitih točki gledišta. Ako gledatelj koristi naočale za virtualnu stvarnost i proširenu stvarnost te prijenos u 360 stupnjeva, tada je iskustvo još naprednije, kao da se nalazi unutar samog vozila, uz vozača. 

Tehnologija će i timovima vozača omogućiti više novih mogućnosti, mehaničari će imati uvid u stanje u vozilu u stvarnom vremenu te će se moći trenutno reagirati ukoliko se pokaže potreba.

Uz povezanost, moguće je na jednostavan način u boxu provjeriti stanje svih sustava u vozilu

KOMENTARI