Uz 5G mreže automobili će dobiti potpuno nove funkcionalnosti

Uz 5G mreže automobili će dobiti potpuno nove funkcionalnosti

Japanski mobilni operator DoCoMo i Nissan ispituju tehnologiju I2V koja će omogućiti da nevidljivo bude vidljivo

5G tehnologija primijenjena na auto utrkama
Volvo, Ericsson i Telia kroz 5G mrežu testiraju autonomna tehnološka rješenja
Seat na MWC u Barceloni predstavlja 5G Connected Car

I2V odnosno „Invisible to Visible“ tehnologija je koja se upravo testira na terenu, u vozilima u pokretu, a podršku daje NTT DoCoMo sa svojom petom generacijom mobilne telefonije na koju se Nissanovo vozilo spaja u pokretu. 5G mreže omogućuju velike brzine prijenosa podataka veće od 1 Mb/s, velikog kapaciteta i niske latencije odnosno kašnjenja.

Kako bi putnici tijekom vožnje vidjeli nevidljivo, koristit će se 3D avatari. Po prvi je put tehnologija I2V predstavljena u siječnju 2019. u Las Vegasu na sajmu potrošačke elektronike CES, a Nissan primjenu tehnologije upravo ispituje na Grandriveu, Nissanovom poligonu za testne vožnje u Yokosuki u Japanu. Koristi se Nissanov kombi NV350.

Nevidljivo u vidljivo ili I2V tehnologija je Nissanove inteligentne mobilnosti koja je zamišljena da u budućnosti spaja stvarni svijet s onim virtualnim, uz povezivanje informacije iz senzora izvan automobila i unutar njega s podacima iz oblaka. Na taj će način moći vidjeti ono što im je inače nevidljivo, na primjer ako se neki predmet nalazi malo dalje niz cestu, iza zgrade ili iza ugla.

I2V će povezati vozače i putnike s metasvijetom, virtualnim svijetom u kojem ljudi mogu komunicirati putem avatara. Tako će se članovi obitelji, prijatelji i druge osobe koje se nalaze na nekom drugom mjestu moći pojaviti u automobilu u obliku trodimenzionalnih avatara proširene stvarnosti kako bi vozaču radili društvo ili pružili pomoć.

KOMENTARI