Vozili smo: novi Renault Twingo FL

Vozili smo: novi Renault Twingo FL

Novi Twingo upoznali smo u njegovom prirodnom okruženju, na gradskim avenijama, natrpanim uličicama i tijesnim javnim garažama grada Zagreba

Rekord za Renault Zoe: 10.000 registriranih i još 11.000 naručenih primjeraka u lipnju
TEST Renault Megane R.S. Trophy 1.8 TCe 300: 300 mu konja
Test: 2023 Renault Megane Conquest R.S. Line TCe 160 EDC

Dva mjeseca nakon ženevske premijere osvježeni, zabavniji i živahniji Twingo stigao je na hrvatsko tržište.

Treća generacija Renaulta Twinga pojavila se u jesen 2014. i bio je to radikalno drukčiji auto nego što smo ga poznavali još od 1992. Nastao u suradnji sa smartom s kojim dijeli i platformu, Twingo lll je dobio motor smješten otraga i stražnji pogon. Četiri i pol godine kasnije došlo je vrijeme za, dosta detaljno osvježenje s kozmetičkog i tehničkog aspekta.

Twingo je od treće generacije dostupan samo s petorima vratima što pojednostavljuje izlazak i ulazak na uskim parkirnim mjestima jer vrata više nisu onako nespretno široka. Zahvaljujući stražnjem pogonu Twingo i dalje ima najmanji krug okretanja među konkurencijom od samo 4,3 metra. Možda ovako u teoriji taj podatak ne znači mnogo, ali kad se trebate polukružno okrenuti na malom prostoru obožavate ovaj auto. Parkiranje je jednostavno i Twingo se može ugurati u najmanju gradsku rupu jer je dugačak samo 3,61 m.

Osvježeni Twingo bit će lako raspoznati. Prednji branik je kompletno redizajniran, ima više lakiranih površina i dnevna svjetla su u obliku slova C premještena iz branika u sklop glavnih prema uzoru na veće kućne modele. U kutovima branika su sada otvori za zrak čime se dobilo na vizualnom dojmu širine. Redizajnom su svi modeli dobili stražnje bočne otvore za dovod zraka kako bi se poboljšalo hlađenje osnaženih motora. I stražnji branik je redizajniran, ali više veseli što se sada jednim pokretom mogu otključati i podignuti vrata prtljažnika.

Quartz bijela je nova boja, ali još više individualnosti daje također nova, mango žuta. Uz sve dostupne opcije vanjskih boja, naplataka i uređenja interijera moguće je Twingo personalizirati na nekoliko stotina načina. Interijer je moderan i funkcionalan, dostupan u nekoliko opcija materijala i boja. U ponudi je nova kolekcija moderno oblikovanih ručica mjenjača, središnja konzola sadrži prilagodljiv držač sa smjestiti čašu ili odložiti mobitel. Tu su i dva USB ulaza, utičnica i prekidač Start&Stop sustava. Pretinac za rukavice je sada zatvoren, a stražnja polica preoblikovana i ojačana.

Twingo je, ovisno o cijeni opremljen jednim od dva dostupna Renault Easy Connect sustava: R&Go ili Easy Link. Sustav se temelji na 7-inčnom tabletu visoke rezolucije osjetljivom na dodir. Korištenje je jednostavno i smanjuje broj „klikanja“ kako bi se došlo do željene funkcije, navigacije ili glazbe. Hands-free telefoniranje je kvalitetnije s boljim zvukom zahvaljujući dvama mikrofonima koji filtriraju pozadinske zvukove i reproduciraju samo glas.

Twingo je dostupan s 3-cilindričnim atmosferskim SCe 75, turbo benzincem TCE 95 koji može biti u kombinaciji s ručnim 5-stupanjskim ili ECD 6-stupanjskim mjenjačem.

Tijekom prezentacije vozili smo Twingo s jednolitrenim SCe 75 motorom koji se pokazao dostatnim za gradsku vožnju. Osjeća se pet dodatnih konjskih snaga, ali pri kretanju treba dodati malo više gasa da auto živahnije krene. Twingo je potpuno nov, sa samo 15 prijeđenih kilometara pa je nužno uhodavanje. Mjenjač je solidan, a stražnji pogon ne predstavlja problem ni na klizavim, mokrim zagrebačkim ulicama po kojima smo vozili novi Twingo. Auto je vrlo okretan, stvarno je jednostavno za okrenuti se i na najužem prostoru. Potrošnja nam je u gradu bila oko 9,5 litara.

Twingo ostaje na platformi zajedničkoj sa smartom koji će od jeseni biti dostupan samo u električnoj izvedbi s kineskom tehnologijom. U planu je i električni Twingo, ali s Renaultovom tehnologijom.

U ponudi je pet opcija. Početna cijena za Renault Twingo 2019 kreće od 67.900 kuna dok se za najskuplju izvedbu treba izdvojiti 106.000 kuna.

KOMENTARI