Osvježite izgled svojeg automobila

Osvježite izgled svojeg automobila

Zašto kupovati novi automobil, ako vam je postojeći dovoljno pouzdan i znate sve o njemu

Stvari koje nam više ne trebaju u autu
Magli mi se vjetrobransko staklo, što da radim?
Kupnja rabljenog automobila

Kupnja novog automobila poseban je događaj u životu svakog od nas, bilo da se radi o automobilistu, obiteljskom čovjeku ili poslovnom subjektu. Ali, ako već posjedujete automobil s kojim ste zadovoljni, znate sve njegove eventualne mušice i povijest, ali vas „svrbi“ i kupili biste si najradije novi automobil (koji nužno ne mora biti potpuno novi nego rabljeni), razmislite oko osvježavanja izgleda vozila.

Na kraju krajeva, svaki proizvođač automobila svakih dvije do ili eventualno četiri godine radi redizajn (popularni facelift) tako što samo promijeni prednje i stražnje lampe, malo promijeni izgled maske hladnjaka, doda jednu ili dvije nove boje karoserije te nove naplatke za kotače. Ponekada dizajnerska palica dotakne i interijer, ali u pravilu ne radi se o velikim promjenama kad se stave na papir, ali u stvarnosti su promjene itekako vidljive. Nakon zamjene dijelova na vašem vozilu, postojeće dijelove možete prodati te na taj način smanjiti ulaganje u novi izgled.

Prednja i stražnja svjetla

Dodavanjem LED segmenata dobit ćete potpuno drugačiji potpis vašeg vozila

Sigurno ste na utrkama ili na stazi vidjeli modele automobila koje na prvi pogled niste mogli prepoznati, iako su vam izgledali poznato. Vlasnici su samo promijenili odnosno zamijenili stara svjetla novima koja imaju drugačiju grafiku unutar istog oblika. Neki samo dodaju „obrvu“ na vrhu lampi i već im automobil izgleda dinamičnije i „opasnije“. Na stražnjoj pak strani zatamnjivanjem dijela ili kompletne lampe također dobivate unikatniji, noviji izgled.

Ulaganje u svjetla koštat će vas nekoliko tisuća kuna, a možda lampe možete kupiti i kao rabljene. Nemojte ih tražiti u predstavništvima samog proizvođača, nego na otvorenom tržištu, a najveću ponudu pronaći ćete u internetskim trgovinama. Ako vam se ne da kupovati nova glavna svjetla, razmislite oko LED svjetala koja se mogu ugraditi kao dnevna ili na području svjetala za maglu.

Novi naplatci

Pri odabiru novog naplatka provjerite odgovara li vam više tamniji (mat) ili svjetliji (glossy) izgled

Nećete vjerovati, ali samo promjenom naplataka, koji mogu biti i za jednu dimenziju veći od originalnih, dobit ćete totalno drugačiji „look“ vašeg vozila. Imat ćete nove naplatke koji mogu biti i lakši od prethodnih, čime ćete štedjeti na potrošnji goriva, ovjes vozila će manje trpiti, a imat ćete i lakši osjećaj na upravljaču. Većom dimenzijom ćete možda smanjiti udobnost pa budite oprezni po tom pitanju, ako spadate u one vozače koji najviše cijene udobnost u vožnji.

Za cca 2000 kuna nabavit ćete nove naplatke, a prethodno istražite na internetskim konfiguratorima koji bi dizajn najviše odgovarao vašem vozilu. Uzmite u obzir i boju vašeg vozila pa zbog toga nemojte naplatke birati samo po čistom izgledu, nego tek kad su smještene na vaše vozilo. Ako niste spremni za ulaganje od više tisuća, razmislite oko novih „ratkapa“, i one će dobro doći.

Auspuh, folije na prozorima, nova antena

Novi izgled ispuha učinit će izgled vozila atraktivnijim, a razmislite i o dodatnoj mrežici oko ispušnih cijevi

Ispuh je bitan dio svakog automobila te njegova kvalitetna izrada može utjecati i na performanse u vožnji, a mnogima je bitan i zvuk koji se čuje ili ne čuje iza njih. Za nekoliko stotina kuna možete izraditi unikatni izgled ispušne cijevi pa i zvuka.

Zatamnjivanjem stražnjeg dijela vozila (stakla na stražnjim vratima i stražnje vjetrobransko staklo) dobit ćete ne samo na boljem izgledu nego i na uštedi energije ljeti, ugodnijoj vožnji po vrućini te na manjem zračenju sunca čije zrake ulaze u vozilo. Čak i nova antena na krovu vozila može biti osvježenje izgleda. Postavljanjem stražnjeg spojlera dobit ćete atraktivniji izgled te bolje ležanje vozila pri višim brzinama. Naravno, stručno osoblje je vrlo bitno u postavljanju spojlera na vozilo kako ne biste izazvali negativan efekt ili otpadanje dijelova u vožnji.

Unutrašnjost vozila

Detalj na ručnoj kočnici, uz konac i pravu kožu te metalni prekidač, u kombinaciji s novim kožnim kolom upravljača

U interijeru razmislite oko novih tepiha za noge, nove ručice mjenjača ili čak zamjene plastičnog gumba na ručnoj parking kočnici s metalnim. Novi autoradio je također poželjan, a postavljanjem manjeg tableta na nosač dobit ćete i nove funkcionalnosti, naročito ako na vozilo spojite OBD uređaj koji iz računala vozila izvlači neke nove informacije koje nemate u putnom računalu. Što kažete na novi, kožom obloženi upravljač, možda i s manje krakova te manjeg promjera čime ćete dobiti na dinamici u vožnji, a i boljem osjećaju na kolu upravljača?

Zamjena ručice mjenjača također je odlična ideja kao i zamjena unutarnje rasvjete s LED lampicama. Ili čak postavljanjem ambijentalne LED rasvjete na vrata s unutrašnje strane. Još jedno rješenje može učiniti vaše vozilo modernijim – novi unutarnji retrovizor unutar kojeg se nalazi ekran i projekcija slike iza vas, putem stražnje kamere. Ovo rješenje košta nekoliko stotina kuna, a dobit ćete wow efekt kod svih putnika koji se budu vozili s vama. Volite li kožu, nabavite kožne presvlake sjedala. Vjerojatno vam i samima sada nešto novo pada na pamet, poput trakica na krovu ili preko poklopca motora.

Pri odabiru kožnih sjedala pripazite na kvalitetu kože, ali i na nijansu boje

KOMENTARI