Vjenčanje iz muške perspektive: I vozili su se sretno do kraja života…

Vjenčanje iz muške perspektive: I vozili su se sretno do kraja života…

Jednom potrubi za ne, dvaput za da. Istražujemo organizaciju i troškove vjenčanja, izbor automobila, ali i koja su pravila ponašanja u prometu

Trikovi za pranje automobila iz ženskog kuta
Ljeti na put s ljetnim, a ne zimskim gumama
Savjeti za vožnju po lošijim vremenskim uvjetima

Organizacija vjenčanja jedan je od najvažnijih perioda u životu dvoje mladih ljudi u kojem većinom buduća supruga X vodi brigu o vrsti cvijeća na reverima i nijansi boje koja će osvjetljavati mladenački stol, dok se budući suprug X osjeća poput kuglice u fliperu i svakim odbijanjem od mantinele zadobiva veću rupu u zajedničkom budžetu. Međutim, za oktanoglavce se ovdje otvara prostor u kojem mogu začiniti taj predivan dan pa čak i ostvariti pokoji san.

Počnimo sa sitnicama

Ako je tematika svadbe strogo određena i automobilski svijet bi narušio atmosferu, detalji su savršeno mjesto za suptilno pokazivanje ljubavi prema “limu”. Čarape s omiljenim modelom automobila ili glavom Jamesa Maya mogu proći u potpunosti neopaženo dok manžete s ugraviranim rasporedom brzina mjenjača na otkačeni način pokazuju otmjenost.

Čarape, manžete, mašne pa čak i gaće, sve su to detalji kojima možete izreći svoju ljubav prema automobilima, a da niste nametljivi

Odvažniji na izbor imaju leptir-mašne ili kravate s minijaturnim logotipima omiljene marke automobila, a ako mladoženja ima imotske korijene, Mercedesov zlatni pečatnjak je “mus”. Još jedno prikladno mjesto za isticanje svoje auto pripadnosti su zahvalnice. Otvarači boca s francuskim ključem ili svjećicom kao drškom online kupovinom mogu se pribaviti za stotinjak kuna po komadu, no ako vam rukovanje “švas” aparatom nije strano, može se proći mnogo jeftinije.

Izbor automobila

Šećer na kraju su svakako sami automobili u kojima biste se željeli voziti, pogotovo ako “future bride” dijeli vašu opsesiju automobilima ili jednostavno želi da ste i vi sretni jednako kao i ona.

Sve možete kontrolirati, samo vremenske prilike ne. Kišne oblake efektivno tjeraju pucnjevi iz ispuha…

Na početku izbora stoje klišejske američke limuzine u koje stane od 10 do 18 osoba, odnosno mladenci, kumovi i roditelji ili najbliži prijatelji. Dakako, najam luksuznih automobila nije isključen, posebice ako se radi o modelima poput S-klase ili Quattroportea. No, želite li omekšati srca i onih kojima 4 kotača nisu glavna sporedna stvar, najbolji odabir je oldtimer, po mogućnosti kabriolet, koji će i fotografi iskoristiti za izradu odličnih spontanih fotografija te koji se preko prijatelja i rodbine može posuditi od nekog poznanika za nula kuna. Nema na čemu.

Garažnim mehaničarima preporučamo da unaprijed određeni datum vjenčanja iskoriste kao “deadline” za završavanje vlastitih projekata te da mladenkinu zaokupljenost izborom materijala vjenčanice ugledaju kao izvrsnu priliku za izmjenu dotrajalih injektora. I pozor, mrlje od ulja moraju biti klinički očišćene, osim ako se draga neće udavati u radnoj manduri. A sada si nakratko zamislite kako vaše dvije dame stoje jedna pored (u) drug(oj)e i milo vas gledaju. Nama su suze već krenule… Gdje su maramice??!!

Savjeti

Povorka svadbenih automobila lijep je prizor, posebice kada nitko od sudionika ne zakorači izvan zakonom dozvoljenih granica

– Automobil s barjaktarom na čelu je kolone, stoga je važno da ga vozi netko s iskustvom za upravljačem. Slijedi ga automobil s mladencima i kumovima (ili kumovi iza njih, ako ne idu zajedno).
– Nekoliko tjedana prije svadbe porazgovarajte s uzvanicima i dogovore se tko će s kime u auto (s lakoćom se može smanjiti broj u auta u koloni).
– O odabiru svadbenog automobila posavjetujte se s mladenkom te napravite kompromis. Možda ne voli talijanske automobile ili će joj vožnja u kabrioletu pokvariti frizuru u koju je uložila nekoliko sati.

Ne zaboravite na romantične trenutke, ipak je ovo vaš dan!

– Sjedanje za upravljač Lamborghinija može biti ispunjenje sna, no vožnja iza barjaktara pri brzini od 30 km/h nije nešto što želite u 600 KS snažnom automobilu. Dodajte još koju kunu na budžet i iskoristite ga za intenzivnu školu na stazi.

Tablice s imenima mladenaca zgodan su detalj koji možete staviti na auto, ali i iskoristiti za fora fotke

Pravila ponašanja u prometu

Vjenčanje je dan kada adrenalin i alkohol ili nekoliko “svadbenih eksperata” vrlo lako prevagnu atmosferu na mračnu stranu zakona. U razgovoru sa zaposlenicima Ministarstva unutarnjih poslova doznali smo za što se sve može dobiti „pec po prstima” i koliko to košta.

Sjedenje je isključivo dozvoljeno na sjedalima u unutrašnjosti. Klasično sjedenje na otvoru prozora kažnjivo je prvenstveno zbog dovođenja vlastite i tuđe sigurnosti u opasnost, a uz to se mora platiti i kazna za nevezanje sigurnosnog pojasa. Jednako je i s barjaktarima. Mobiteli i ostali uređaji za snimanje i fotografiranje mogu koristiti samo suputnici, u suprotnom vozač dobiva kaznu za nepropisno korištenje mobitela. Mobitel + selotejp = voila!

U manjim sredinama tzv. stoperi česta su pojava, no oni znaju biti i sudionici vjenčanja u gradovima, gdje provode manevre poput zaustavljanja prometa sa šest traka, od čega su dvije tramvajske. Ako ih spazi policija, olakšat će se za minimalno 10.000 kuna, a moguće im je i oduzimanje vozačke dozvole.

A što je s paljenjem guma? Logično, nije dozvoljeno, osim ako se ne provodi na izoliranom privatnom prostoru. Svakako uzvanicima osigurati sigurno uživanje u uništavanju silike na većoj udaljenosti od automobila.

Trubljenje, turiranje i naglije ubrzanje do znakovima označenih ograničenja dozvoljeno je u određenim granicama, a valja napomenuti da je moguće i obratiti se policiji koja će sa zadovoljstvom osigurati pratnju svadbene karavane do mjesta slavlja.

Troškovi

– Otvarač boca s drškom ključa broj 10 kao zahvalnica: 100 kuna (komad)
– Manžete s automobilskim motivima: 150 kuna (par)
– Odijelo: 700 kuna (ulazni modeli), 5.000 kuna (visoka kvaliteta, krojeno po mjeri)
– Najam Lincoln limuzine za 12 osoba: od 2000 kuna
– Najam kabriolet oldtimera Burton: 2500 kuna
– Najam Cadillac Fleetwood Broughama: 3500 kuna
– Najam BMW M4/Nissan GT-R/Porsche 911 GT3/Lambo Huracan: 2.800/3.500/8.500/12.000 kuna (1 dan)
– Nepropisno zaustavljanje prometa privatnim automobilom: kazna između 10.000 i 20.000 kuna

KOMENTARI