209 smrtno stradalih u prometnim nesrećama u 2019. godini

209 smrtno stradalih u prometnim nesrećama u 2019. godini

Na hrvatskim je prometnicama u devet mjeseci 2019. godine bilo 14 posto manje smrtno stradalih

Ovo su automobili koji se najviše kradu u Americi
Zašto je dobro da vas policija zaustavi?
Netko je Nissan GT-R donirao policiji u Japanu

U devet mjeseci 2018. godine na hrvatskim su prometnicama u prometnim nesrećama poginule 243 osobe dok je u istom razdoblju ove godine taj broj smanjen za 14 posto, 209 osoba.

Iz analize podataka o prometnim nesrećama za prvih devet mjeseci 2019. godine, u kojima je došlo do smrtnog stradavanja, proizlazi da su uzroci i dalje vožnja pod utjecajem alkohola, nepropisna brzina, brzina neprimjerena uvjetima na cestama te naleti na pješake i bicikliste.

Iz policije su izvijestili kako su tijekom 2019. godine sudionici većeg broja nesreća bili i vozači i putnici na mopedima i motociklima, prilikom čega su 43 osobe koje su se nalazile na tim vozilima smrtno stradale.

Praćenjem statističkih pokazatelja o prometnim nesrećama iz prethodnih godina, za očekivati je da će se u predstojećem dijelu godine (listopad – prosinac) događati povećani broj teških prometnih nesreća.

Policija će u cilju daljnjeg smanjenja smrtnog stradavanja i ostvarivanja planiranog, prema Nacionalnom programu sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske za razdoblje od 2011. do 2020. godine, i u narednom razdoblju, a posebice u dane vikenda, nastaviti s provođenjem preventivnih i represivnih aktivnosti prema sudionicima u prometu na cestama.

Pratit će se tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“, kao i prekršaji vozača mopeda i motocikala, odnosno:
– prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola,
– nepoštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila,
– nekorištenje sigurnosnog pojasa (vozača, ali i putnika na prednjim i stražnjim sjedalima, kao i nepropisnog prijevoza djece),
– nepropisna upotreba mobitela,
– nekorištenje zaštitne kacige na mopedima i motociklima, kao i drugi prekršaji koje radi ova skupina sudionika u prometu: vožnja bez položenog vozačkog ispita ili potrebne kategorije, upravljanje neregistriranim ili vozilom kojem je isteklo važenje prometne dozvole, tehnički neispravnim vozilom i dr.
– drugi teški prekršaji, činjenjem kojih se događaju najteže prometne nesreće.

KOMENTARI