Mercedes CLS: automobil koji vas priprema na mogući sudar

Mercedes CLS: automobil koji vas priprema na mogući sudar

Novi Mercedes-Benz CLS opet osvaja srca. CLS, sad već u trećoj generaciji, naglasak stavlja na dizajn, kvalitetu interijera, ali i sigurnosne sustave te moćne motore

Daimler na CES sajmu u Las Vegasu ima svjetsku premijeru
Predstavljena je najelegantnija limuzina: Mercedes-Benz S-klase
Nova Mercedes-Benz G-klasa

Pogledate li danas bilo koji Mercedes-Benz CLS na cesti primijetit ćete njegov odličan, bezvremenski dizajn koji prati ovaj dizajnom coupe s četvora vrata. Takav je i novi, nedavno predstavljeni model koji mnogo toga ima zajedničkog s novom S-klasom.

Opremljen je inteligentnim načinom vožnje tako da može preuzeti kontrolu nad vozilom umjesto nas, sadrži aktivni sustav pomoći pri kočenju, vozilo će se automatski zadržati u prometnom traku, nadzire se regulacija brzine.

Znate što je najnovije? Pre-Safe Sound sustav priprema ljudski sluh na očekivanu buku kada postoji opasnost od sudara. Postoji i sustav koji će, odašiljanjem bočnih impulsa, putnike sprijeda pripremiti na bočne udarce čime će se smanjiti opasnost od ozljeda. Nevjerojatni su Nijemci!

Sigurnosni aspekt ogleda se i u sljedećim sustavima: Driving Assistance Package održava aktivnu regulaciju sigurnosnog razmaka prilagodbom brzine prije zavoja i raskršća, postoji aktivna pomoć pri upravljanju, evazivni sustav pomaže pri upravljanju, otkrit će vam i vozila u mrtvom kutu, zadržat će se vozilo u prometnom traku.

Po prvi put se koriste kartografija i navigacijski podaci za izračun ponašanja vozila u vožnji, poboljšana je kamera, poboljšan je radarski sustav. Ako se vozimo u prometu s puno zaustavljanja i kretanja te na sličnim cestama, moguća su zaustavljanja do 30 sekundi te se po isteku tog vremena CLS automatski ponovno pokreće i prati promet (u kombinaciji sa sustavom aktivne pomoći pri parkiranju).

Tri modela motora imaju po šest cilindara (V6):
– dizelski CLS 350 d 4MATIC snage je 210 kW (286 KS) uz 600 Nm
– također dizelski CLS 400 d 4MATIC s 250 kW (340 KS) nudi 700 Nm okretnog momenta
– CLS 450 4MATIC kombinira benzinski motor i ugrađeni elektropokretač/generator s 48-voltnim električnim sustavom – snaga iznosi 270 kW (367 KS) i 500 Nm plus dodatni moment od 250 Nm i dodatna snaga od 16 kW (22 KS) dostupna kroz kraća razdoblja putem sustava EQ Boost.

CLS će biti prepoznatljiv po okviru rešetke koji se širi prema podvozju, isturenom prednjem dijelu, širokim nisko postavljenim prednjim svjetlima i dvodijelnim stražnjim svjetlima.

KOMENTARI