Zašto su gume crne boje?

Zašto su gume crne boje?

Iako mnogi nikada ne razmišljaju o tome, gume su u proizvodnji bijele boje, a samo jedan sastojak, koji se dodaje radi stabilizacije, stvara gumu crne boje.

Gume koje prikupljaju različite korisne podatke
Praktični savjeti za smanjenje potrošnje goriva
Zašto se više „pada“ na tehničkom pregledu

Iako smo ih vidjeli u mnogim bojama, preko 99 % automobilskih guma je crne boje i za to postoji jedan jako dobar razlog. No krenimo od početka. U proizvodnji su gume ustvari bijele boje, no takva guma nije dugovječna i nije otporna na mnogobrojne utjecaje koji se događaju prilikom vožnje. Za to je potreban jedan dodatak, a riječ je o ugljičnoj čađi, koji nakon dodavanja stabilizira gumu. No osim što je stabilizira, on je i poboja u crnu boju, i to onakvu na koju smo navikli vidjeti na svim vozilima.

No ugljična čađa se ne dodaje samo iz navedenog razloga, već se ona dodaje i radi sprječavanja utjecaja UV zraka i ozona na gume, što ih čini sigurnijim. A isto tako, baš radi toga nije potrebno gume štititi kartonom ili nekim drugim stvarima dok ste na moru, a sigurno ste tada primijetili kako pojedinci rade upravo to!

No postoji još jedan razlog zašto guma nije bijele boje. I ne, to nije nikakav sigurnosni razlog već estetski. Sigurno ste barem jednom u životu posjedovali bijele tenisice koje su bile čiste tek prvih par koraka, a isto tako bi bilo i s bijelim gumama koje bi bile lijepe i čiste tek kada bi ih postavili na vozilo, a već nakon nekoliko minuta vožnje bile bi prljave i to tako da ih ne bi mogli oprati, što bi uvelike smanjilo ukupan dojam ljepote pojedinog vozila.

KOMENTARI