Što se kupuje u Europi?

Što se kupuje u Europi?

Golf je u Europskoj uniji najprodavaniji novi automobil u 2019, ali potražnja za njim nije više tako velika

Toyota u prvoj polovici ove godine prodala 18 posto više hibridnih modela
Kia Sportage je tražen SUV, pokazuju podaci o prodaji
Prodaje se Dodge Charger iz 1969, a vlasnik mu je bio Bruce Willis

Čak 276 posto više novih automobila Tesla je prodala u 2019. godini, u odnosu na isto razdoblje lani, pokazuju podaci o prodaji na području 27 europskih zemalja koje je objavio Jato. Istovremeno, poput hrvatskog tržišta na kojem je došlo do pada prodaje novih automobila, i europsko se tržište bori s padom prodaje, i to već sedmi mjesec zaredom.

Razlozi pada prodaje su ekonomska neizvjesnost, nejasnoće oko Brexita, ali i zabrinutost potrošača oko zabrane vožnje automobila s dizelskim pogonom u određenom broju europskih gradova. Čak 19 od 27 tržišta Europske unije zabilježilo je negativne rezultate u ožujku 2019, uključujući i deset najvećih tržišta u Europi, a u prva tri ovogodišnja mjeseca samo je šest zemalja zabilježilo rast prodaje. Hrvatsko tržište također doživljava pad prodaje – 12,3 posto prodano je manje novih automobila u prvom ovogodišnjem tromjesečju (12.139 vozila), u usporedbi s prva tri mjeseca godinu prije.

46.364 nova Volkswagen Golfa prodana su u ožujku 2019. u Europskoj uniji (Europa 27)

Tesla Model 3

Istovremeno, 125.400 registriranih novih električnih vozila u ožujku pokazuju promjenu smjera europskih kupaca koji se žele voziti na struju, a Tesla Model 3 ima odlične rezultate – u veljači je prodano 3747 vozila, a u ožujku čak 15.755 vozila; bio je to najprodavaniji električni automobil u Europi (a bio je i najprodavaniji premium automobil srednje klase). Istovremeno, Tesla je kao brand ušla u top 25 najprodavanijih brandova u Europi. Najveća potražnja “strujića“ zabilježena je u Njemačkoj, Norveškoj, Španjolskoj i Nizozemskoj (u Hrvatskoj je u prva tri mjeseca prodano samo 28 vozila, dok je u travnju prodano dodatnih 10 automobila).

U ponudi su tri vrste električnih pogona: BEV, PHEV i HEV, a najveći pokretač rasta su BEV vozila (s baterijskim pogonom, poput Nissan Leaf, Renault Zoe, Jaguar I-Pace, Tesla Model X, Hyundai Kona Electric, Kia e-Niro i Kia Soul EV) čije su se registracije povećale za čak 85%. BEV i PHEV (Plug-in hibridi) čine gotovo polovicu novoprodanih vozila na električnih pogon, a ostatak su hibridna (HEV) vozila koja se nadopunjavaju električnom energijom samo prilikom vožnje. PHEV (Plug-in Hybrid Electric Vehicle) koriste konvencionalni pogon (benzin i dizel) i električni na baterije koje se mogu puniti i u vožnji i na električnoj mreži.

U veljači je prodano 3747 Tesli Model 3, a u ožujku čak 15.755 primjeraka

Dizel vozila

Istovremeno, dizelski automobili doživljavaju pad prodaje – u ožujku je zabilježen najniži mjesečni tržišni udio od rujna 2000. godine. Ukupni udio dizelskih automobila iznosio je 31,2 posto, a godinu prije taj udio je bio 36,2 posto (ožujak 2018.). Spomenimo kako je u ožujku 2017. dizelski pogon odabralo 44,8 posto kupaca. Najveći pad prodaje dizelskih automobila imaju Mercedes, Renault, Peugeot, Ford i Land Rover; nasuprot tome Volkswagen, Škoda i Seat imaju povećanje prodaje dizelskog pogona.

SUV raste, ali je rast usporen

SUV vozila imaju dominaciju što se tiče udjela (36,8 posto), ali njihov rast se ipak usporava uz samo 5 posto rasta. 11,7 posto raste prodaja malih SUV-ova te 5,3 posto kompaktnih SUV vozila dok druge vrste terenaca imaju pad prodaje. U prvom kvartalu vodeći u segmentu SUV vozila su Volkswagen grupa, Renault-Nissan i PSA.

Volkswagen Golf najprodavaniji je europski automobil u prvom kvartalu 2019, ali i on bilježi pad prodaje od 14 posto tijekom ožujka dok Opel Corsa ima najveći rast prodaje. Iako je Corsa sad već stari model, prodaje se bolje od konkurenta Volkswagen Polo, koji je u novoj generaciji na tržištu oko godinu dana. Uspješni su u ožujku bili Citroen C3, Mercedes A-klasa, Dacia Duster i Volkswagen T-Roc dok je Tesla Model 3 zauzeo 27. mjesto. Zanimljiv je rast prodaje sljedećih modela: Opel Crossland (+32%), Citroen C3 Aircross (+23%), Audi A1 (+31%), Opel Grandland (+32%), Škoda Karoq (+32%), Seat Arona (+34%), Seat Ateca (+35%), Hyundai Kona (+86%), Volvo XC40 (+209%).

46.364 nova Volkswagen Golfa prodana su u ožujku 2019. u Europskoj uniji (Europa 27)

KOMENTARI