Hyundai Kona Electric, Santa Fe, Nexo i Le Fil Rouge predstavljeni u Ženevi

Hyundai Kona Electric, Santa Fe, Nexo i Le Fil Rouge predstavljeni u Ženevi

Na predstavljanju novih modela u Ženevi na auto salonu čelni ljudi Hyundaija najavili do 2025. godine čak 18 novih električnih automobila

Frankfurt Auto Show 2017: Opel Insignia Country Tourer
Istražujemo malo dublje Rimac C-Two i uspoređujemo ga s Teslom Roadster
Svjetska premijera u Frankfurtu: novi Volkswagen model

Električna ofenziva iz Hyundaija u posljednje vrijeme startala je s modelom Ioniq Electric, uslijedila je nova Kona Electric upravo predstavljena na ženevskom auto salonu. Vidjeli smo i Nexo s gorivim ćelijama te Santa Fe sad već u četvrtoj generaciji.

Hyundai Kona prvi je u svijetu električni kompaktni SUV dostupan u dvije verzije snage – 135 i 204 KS, uz baterije od 38 odnosno 64 kWh s kojima Kona može prijeći 300 odnosno 470 km. Inače, do 2021. godine u Europi će 60 posto novih vozila biti električni, a velik udio imat će upravo SUV vozila. U sljedeće dvije godine Hyundai najavljuje da će 50 posto njihovih vozila biti SUV-ovi.

Hyundai Santa Fe u skoroj budućnosti doći će kao hibrid i plug-in hibrid. Velika novost je Rear Occupant Alert odnosno upozoravanje vozača da je na stražnjoj klupi netko ostao sjediti. Naime, događa se da pojedini roditelji zaborave na svoje dijete koje se nalazi straga pa odu u trgovinu ili u kuću bez djeteta, što je vrlo opasno za zdravlje djece.

Prvi Santa Fe predstavljen je 2001. godine, a do sada je Santa Fe prodan u 400.000 komada u Europi odnosno 1,5 milijuna u cijelom svijetu. Ponuda motora sastoji se od tri dizelska i jednog benzinskog motora – 2.0 dizelski motor dolazi u verziji snage od 150 i 180 KS uparen sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem ili 8-stupanjskim automatskim dok 2.2 motor nudi 197 KS. Benzinski 2.4 motor ima snagu 185 KS. U vozili će se moći prevesti do sedam osoba, nakon što se iz prtljažnika izvade dva dodatna sjedala.

U Ženevi je Hyundai najavio konceptni automobil Le Fil Rouge iz kojeg će se crpiti ideje i detalji za sve nove Hyundaijeve modele. Le Fil Rouge usmjeren je na proporcije, arhitekturu, stajling i tehnologije, a dizajn je svojevrsna interpretacija Hyundaija Coupe iz 1974. godine.

Hyundai Nexo uz pomoć tehnologije pogona preko gorivih ćelija omogućuje doseg do 800 km. U interijeru se nalazi 12,3-inčni ekran, uz manji od 7 inča. Prtljažnik je obujma 461 litru, a dužina vozila je 4670 mm. Snaga motora je 163 KS (120 kW) uz okretni moment od 395 Nm. S mjesta do 100 km/h Nexo ubrzava za 9,2 sekunde, a najveća brzina koju može postići je 179 km/h. Podržano je autonomno upravljanje nivoa 4, a u prvom će periodu moći samostalno voziti do 110 km/h. Baterije imaju ukupni kapacitet od 135 kWh.

KOMENTARI