Clio je osvojio najviše srca u travnju, a tržište se konačno probudilo

Clio je osvojio najviše srca u travnju, a tržište se konačno probudilo

Nakon turobnog početka 2019. godine, što se tiče prodaje novih vozila, četvrti mjesec popravlja situaciju

Otkrivamo koji su se novi automobili kupovali u ožujku
Vozili smo novi Renault Clio 5: ozbiljniji izvana, razigraniji iznutra
U svibnju su najtraženiji bili gradski automobili Clio, Fiat 500, Corsa, Captur i C3

Siječanj: 3551 novo registrirano vozilo; veljača: 3547 vozila, ožujak: 5041 novih vozila; travanj: 8633 novih vozila.
2019. godina nije dobro počela za automobilsku industriju, ali situaciju popravlja travanj u kojem je, prema podacima Promocije plus, prodano 8633 novih vozila. Bolji je to rezultat čak i u odnosu na dobru 2018. godinu jer je u travnju prošle godine prodano odnosno registrirano 7046 novih automobila.

Ipak, ukupno gledano, prva četiri prošlogodišnja mjeseca bila su uspješnija od 120 dana ove godine; u prethodnoj godini prodano je 20.885 automobila dok je u 2019. godini u istom periodu prodano 20.772. Razlika nije mala, ali višegodišnji rast prodaje na hrvatskom tržištu proživljava krizu. Travanjski uspjeh obol je prodaje rent-a car tvrtkama, to je jasno, a većina tih automobila će u jesen završiti na inozemnom tržištu. Dakle, generalno se vozni park neće i u stvarnosti pomladiti na hrvatskim prometnicama.

Renault Clio je najprodavaniji model u travnju 2019, prodano je 746 primjeraka, slijedi ga Škoda Octavia (najprodavaniji model na hrvatskom tržištu u posljednje dvije godine) dok treće mjesto zauzima Opel Astra. Pogledajte kompletnu listu 20 najprodavanijih modela u travnju 2019:

Volkswagen je lider po ukupnom broju isporučenih vozila na hrvatskom tržištu, slijedi Renault koji je nešto bolji od trećeplasirane Škode. U travnju su po prvi put ove godine registrirana i dva Tesla automobila, a Porsche je s 11 prodanih primjeraka ponovio istu brojku kao i u ožujku. Donosimo kompletnu listu prodaje prema proizvođačima u prva četiri ovogodišnja mjeseca:

Udio dizelskih motora u ukupnoj prodaji u daljnjem je padu te sada zauzima 37,7 posto, hibridi su traženi (570 primjeraka, što čini udio od 2,7 posto), a 38 prodanih električnih automobila u 2019. i nije baš neka brojka. Ipak, očekujemo bolje rezultate u sljedećim mjesecima, dok nedavno objavljena podjela poticaja za kupnju električnih automobila uzme maha.

KOMENTARI