Spajaju li se Renault i Fiat Chrysler?

Spajaju li se Renault i Fiat Chrysler?

Ukoliko bi se povezali, Renault i Fiat Chrysler bi time mogli riješiti neke od svojih glavnih slabosti

Ispodprosječna prodaja novih automobila u rujnu
Nova GARAŽA je na svim kioscima: usporedili smo 10 SUV modela iz VW grupacije, a otkrivamo i sve tajne balansiranja kotača
Clio je osvojio najviše srca u travnju, a tržište se konačno probudilo

Razlozi za moguće spajanje Renaulta i Fiat Chryslera proizlaze iz izazova koje donosi pooštravanje propisa o emisijama štetnih plinova, elektrifikacija te tehnologije potrebne za povezana i autonomna vozila.

FCA (Fiat Chrysler) i Renault imaju ukupnu tržišnu kapitalizaciju koja iznosi oko 33 milijardi eura (37 milijardi dolara) te ukupno globalno prodaju 8,7 milijuna vozila godišnje. Povezivanje bi za oba proizvođača moglo pomoći pri rješavanju slabosti koje imaju obje strane, a ukupno bi (kad bi se u spajanje uključio Nissan, Renaultov dugogodišnji partner) prodavali 13,8 milijuna vozila godišnje.

FCA je vlasnik visoko profitabilnih sjevernoameričkih proizvođača kamiona RAM i branda Jeep, ali gubi novac u Europi jer se teško bori pri održavanju koraka s ograničenjima emisija ugljičnog dioksida (većina europskih FCA tvornica radi s kapacitetom manjim od 50 posto). Istovremeno, Renault je pionir u električnim automobilima s relativno jeftinim tehnologijama na raznim tržištima, ali ne i u SAD-u.

Za sada su obje strane bez komentara – i glasnogovornik FCA i glasnogovornik Renaulta Frederic Texier odbili su dati bilo kakav komentar iako su službeno oba proizvođača objavila svoje namjere i želje za spajanje Inače, FCA je još od prije u pregovorima o suradnji s PSA grupacijom (Peugeot Citroen).

KOMENTARI